Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
gekleurde netten hebben een meetbaar effect op de bodem, het fruit en de bomen

Onderzoek met gekleurde netten in fruitteelt

Er is gebleken dat de gekleurde netten invloed hebben op de kwaliteit van zonlicht. "Dit licht wordt door de netten weerkaatst en verspreid. Dat kan van nut zijn om de groei van zowel het fruit als de bomen te beïnvloeden," zei onderzoeker Stefano Musacchi tijdens een presentatie die door 70 telers en andere vertegenwoordigers in de fruitsector werd bijgewoond.

Landbouwonderzoekers van Washington State University (WSU) hebben een jaar geleden toestemming gekregen om de invloed te onderzoeken van gekleurde netten die over boomgaarden worden gespannen. De experimenten hiervoor worden uitgevoerd in een boomgaard ten westen van Quincy, waar op 4 hectare Honeycrisp-appelen worden geteeld.

Het onderzoek duurt drie jaar, waardoor na slechts een jaar en twee oogsten nog geen sluitende conclusies kunnen worden gegeven. Er is echter nu al sprake dat de gekleurde netten een meetbaar effect op de bodem, het fruit en de bomen hebben.

Veel telers in Washington maken al jaren gebruik van witte netten om hun fruit te beschermen tegen hagel en extreme hoeveelheden zonlicht. Door de jaren heen werd duidelijk dat het gebruik van de netten ook andere voordelen geeft met betrekking tot de teelt en productie. Tot nu toe waren deze voordelen echter slechts een toevallige bijkomstigheid en werden ze nooit goed getest.

In 2015 installeerden de onderzoekers de eerste gekleurde netten op het terrein met Honeycrisp-bomen, dat onder beheer valt van het teeltbedrijf McDougall & Sons. Ook werden sensoren geïnstalleerd die de lucht- en bodemtemperaturen, windsnelheid en lichtintensiteit in de gaten houden.

Het gehele systeem aan netten kost ongeveer $18.000 (€15.900) per halve hectare. "Maar we hebben het hier wel over over de Cadillac onder de boomgaardnetten," zegt onderzoeker Lee Kalcsits. "De palen, ondersteuning, draden en de netten zelf zijn van topkwaliteit. Daarbij zijn bij de prijs ook de arbeidskosten inbegrepen." Er zijn volgens hem ook goedkopere netsystemen beschikbaar.

Het onderzoekssysteem van WSU heeft zich gefocust op drie onderzoeksvragen: hoe de netten invloed hebben op de omgeving van de boomgaard (bodem, temperatuur, vochtigheid, wind), hoe de bomen reageren op de veranderingen in de omgeving (groei en fotosynthese) en hoe het fruit hierop reageert (grootte, kleur, rijpheid). 

Na een jaar onderzoek wijzen de voorlopige resultaten erop dat de gekleurde netten de algemene effecten van netten verfijnen. "Sommige aspecten van de teelt worden verbeterd, terwijl andere juist worden verminderd," besluit Kalcsits.
Publicatiedatum: