Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

3100 zonnepanelen op dak vriespakhuis FrigoCare

Bovenop het vriespakhuis van FrigoCare in de Waalhaven is afgelopen tijd gebouwd aan het grootste zonnepark van Rotterdam. Het dak heeft een oppervlakte van 7.500 m², de grootte van een voetbalveld. Er zijn 3.100 zonnepanelen geïnstalleerd en daarmee kan jaarlijks 750.000 kWh elektriciteit worden opgewekt. Dat is genoeg om te voorzien in een derde van de energiebehoefte van het pakhuis.



Het zonnepark is een samenwerking tussen FrigoCare, Zon Exploitatie Nederland (ZEN) en het Havenbedrijf Rotterdam. FrigoCare, een dochteronderneming van Samskip, investeerde 650.000 euro in het vernieuwen van het dak. Zon Exploitatie Nederland (ZEN) betaalde 1 miljoen euro voor de zonnepanelen en doet de exploitatie en het onderhoud. De gemaakte kosten worden naar verwachting in tien jaar terugverdiend.

Vermindering CO-2 uitstoot
"Het uitgangspunt bij de upgrade van ons pakhuis was dat we het zo milieuvriendelijk mogelijk wilden aanpakken," aldus Jan Bouman, managing director van FrigoCare. "Door de samenwerking met ZEN besparen we jaarlijks zo'n 325 ton aan CO2-uitstoot. Dat is toch een mooie stap, die hopelijk navolging gaat vinden in de logistiek sector."

Grote opsteker voor Rotterdam
Michel Peek, directeur en oprichter van ZEN noemt het initiatief een grote opsteker voor heel Rotterdam. "De gemeente heeft groene ambities, maar met de zonne-energie wilde het nog niet zo vlotten. Dankzij dit park neemt de capaciteit om zonne-energie op te wekken in Rotterdam toe met maar liefst 25 procent." Op dit moment is die capaciteit zo'n 3 miljoen kWh (3 gWh). In 2020 zou dit volgens de plannen van de gemeente 20 gWh moeten zijn en in 2030 zelfs 100 gWh.

Veel kansen in Rotterdamse haven

De Rotterdamse haven biedt veel kansen voor de grootschalige opwekking van zonne-energie. Het Havenbedrijf Rotterdam ondersteunt de ontwikkeling van zonne-energieparken volop. In 2014 is op het dak van de RDM Scheepsbouwloods een groot zonnepanelenpark geopend en ook het koel- en vrieshuis van Kloosterboers Delta Terminal is voorzien van zonnepanelen. Het nieuwste park op het dak van FrigoCare wordt officieel geopend op vrijdag 2 september tijdens de Wereldhavendagen.

Bron: Havenbedrijf Rotterdam / FrigoCare
Publicatiedatum: