Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frans Schrijnwerkers, blauwebessenteler:

"Het eerste jaar dat ik al mijn blauwe bessen in België af kan zetten"

Tholen - "In de blauwe bessenmarkt gaat het goed momenteel. Er is een mooie vraag en over het algemeen worden er prima prijzen ontvangen. Toch kijk ik soms bang naar de toekomst. We moeten oppassen dat er niet meer geteeld wordt dan er gevraagd wordt. Uitbreiden in de blauwe bessen wordt soms als veel te makkelijk aanzien en verliest men een goede planning van de afzet uit het oog", vertelt teler Frans Schrijnwerkers uit België. "Daarnaast verwacht ik dat het gros van de Europese consumptie de komende jaren wordt ingevuld door Polen en Spanje."



Vanaf '90 in België

Frans en zijn vrouw Ruth Schrijnwerkers zijn al sinds 1990 actief in het Belgische Gruitrode en telen op een areaal van 15 hectare. Het grootste deel wordt afgezet via BelOrta (via bemiddeling). Daarnaast is een deel thuisverkoop en zelfpluk.



'Lokaal' niet altijd het belangrijkste

Volgens Frans is het bij zachtfruit altijd lastig inschatten wat er gaat gebeuren. "Tot nu toe hebben we trouwens een prima jaar gehad, we mogen niet klagen. Er is een goede vraag naar binnenlands product. Toch moeten we er in België op dit moment geen 30 hectare bij planten. Dit is mijn eerste jaar dat ik alles in België heb af kunnen zetten. De afgelopen jaren is er nog product naar andere landen gegaan. 'Lokaal' is niet altijd het belangrijkste punt voor de aankopers. Als sommigen het goedkoper kunnen krijgen, halen ze het wel ergens anders. Uit Polen en Spanje voor de vroege bessen bijvoorbeeld. Wij voelen heel goed dat in die landen flink wordt uitgebreid in blauwe bessen."



Hij geeft aan dat de prijzen over het algemeen hoog liggen. "Voor de beste kwaliteit wordt tussen de 10 en 15 euro gegeven aan de klok, maar dit gaat maar om een paar 100 kilo aanvoer. De gemiddelde prijs ligt wel lager, zo tussen de 7 en 8 euro. En dat is ook het gros. Nederlandse collega's hoor ik wel eens zeggen dat wij 'altijd een euro meer krijgen', maar dat hebben we hier ook nodig. De kostprijs ligt ook hoger dan in Nederland."

Voor meer informatie:
Fam. Schrijnwerkers
Weg naar As 121
3670 Meeuwen-Gruitrode
Tel. +32 (0)89 85 89 33
Fax +32 (0)89 81 23 53
info@blauwebessen.be
www.blauwebessen.be