Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bart Nemegheer, De Aardappelhoeve:

"Consument koopt steeds bewuster Belgisch product"

Tholen - De aardappeloogst is in volle gang en telers proberen zo veel mogelijk binnen te halen, zodat ze tijdens de hitte deze week niet hoeven te rooien. De opbrengsten in België vallen dit seizoen lager uit. "Momenteel is nog niet alles binnen, maar er wordt wel minder verwacht door de hevige regenval in juni. Daarna kwam er nog een correctie door het warme weer, maar er zal nog steeds een kleiner volume zijn", vertelt Bart Nemegheer van de Aardappelhoeve.

Versneld afrijpen
Hij vervolgt: "Naar verwachting zullen de latere variëteiten deze week versneld afrijpen door het warme weer. De bewaarrassen moeten allemaal nog groeien, maar waarschijnlijk krijgen ze niet veel ruimte meer. Het wortelgestel is minder ontwikkeld. Doordat de wortelen in het begin niet naar water hoefden te 'zoeken', zullen ze straks als het droog is veel sneller afsterven. Dit is vooral in de delen van België een probleem waar het erg nat was in juni."



Tekort aan vastkokende aardappelen
De prijs is volgens Bart momenteel 'normaal' te noemen. "Deze wordt nu grotendeels bepaald door de industrie en er zijn al veel contracten afgesloten. Straks, als de oogst achter de planken is en men precies weet wat er geoogst is, zal de prijs pas worden vastgesteld. Wat er nu opvallend is, is dat er een tekort is aan vastkokende aardappelen. Het ras Charlotte bijvoorbeeld is op dit moment erg duur. Ik verwacht dat het een tijdelijk tekort zal zijn. Er komt natuurlijk nog meer oogst."

Consument koopt bewuster in
De teler en handelaar geeft aan dat de afzet in het binnenland goed verloop. "We merken een goede vraag naar 'eigen' product. Retailers vragen om Belgische aardappelen en ook de consument in de winkel koopt steeds bewuster in en richt zich op de Belgische aardappel. Niet alleen de aardappel, ook alle andere binnenlandse producten doen het goed."

Voor meer informatie:
Bart Nemegheer
De Aardappelhoeve
Putterijstraat 7A
8700 Tielt - België
T: +32-477 291784
F: +32- 514 09501
www.deaardappelhoeve.com