Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
export al naar 11 verschillende landen

Oogst QTee iets groter dit seizoen

Tholen - De pluk van de roodgebloste QTee is deze week weer van start gegaan. "We zijn begonnen op dinsdag en dat is ongeveer drie dagen later dan vorig jaar. Ondanks de magere zomer verloopt de pluk prima en zijn de kwaliteit en kleur goed", vertelt Kris Wouters.

Moeilijk te voorspellen
Vorig jaar lag de Belgische oogst rond de 500 ton en dit seizoen wordt een iets groter volume verwacht. "Dat zal pas begin volgende week duidelijk worden. We hadden op een veel grotere volume gehoopt, maar door dat de aanplantingen nog maar twee of drie jaren oud zijn én het slechte weer tijdens de bloei, was de zetting niet zoals andere jaren." Voor de komende jaren kan hij het volume nog niet voorspellen. "Ik plak er liever nog geen cijfer op. Het is een productieve variëteit, dus we verwachten dat de aantallen de komende jaren gaan stijgen, maar hoe veel kunnen we nog niet zeggen." De komende winter worden er nog nieuwe bomen geplant en dan wordt het Belgische areaal 130 hectare. "Daarna komt er een plantstop omdat we eerst de reactie willen afwachten op alle markten. Indien deze reactie positief is gaan we eventueel verder met planten. We blijven er voorzichtig in."



De doelgroep is breed. "Vorig jaar werd de QTee naar 11 verschillende landen verkocht en overal waren positieve reacties. De grootste kwantums gingen vorig seizoen naar Duitsland, Het Midden-Oosten en Engeland. Opvallend is dat Engeland met name interesse heeft in de kleine maten. We hebben dit jaar zeker onvoldoende volumes", vertelt hij.


Deze week was de man die QTee ontwikkeld heeft, op bezoek bij Wouters. Zijn naam is Stein Harald Hjeltnes van Graminor.

Ook productie in Zuid-Afrika

Vanaf begin 2017 zal er ook oogst in Zuid-Afrika zijn. "Die bomen moeten nog in bloei komen. Er worden nog geen grote hoeveelheden verwacht en dat heeft ook te maken met het feit dat de bomen in Zuid-Afrika vier jaar moeten zijn vooraleer er een echte productie komt." Voor de toekomst vallen beide seizoenen precies goed. "De Belgische productie is in de zomer en die kan worden bewaard tot begin januari. De oogst in Zuid-Afrika is in een normaal seizoen de tweede week van januari. Mogelijk zal er tussen die twee nog een klein gat zijn. De komende jaren gebeurt dat sowieso, want er is nu nog te weinig productie." Fruithandel Wouters werkt in Europa samen met Fresh Fruit Services Europa en in Zuid-Afrika met Stargrow.

Voor meer informatie:
NV Fruithandel Wouters R&Co
Kasteellaan 21
3454 Rummen
Belgium
Tel.: +3211586190
GSM: +32475283696
Fax: +3211581041
kris@woutersfruit.be
www.qtee-pear.com