Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fotoreportage: Open Dag Proeftuin Randwijk

Tholen - Op donderdag 18 augustus kwamen fruittelers uit het hele land bijeen op de Open Dag van Proeftuin Randwijk. Het uiteenlopende programma bood bezoekers de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame fruitteelt, efficiënte productiesystemen en ander fundamenteel onderzoek. 'Tussen de bedrijven door' kon men terecht op de bedrijvenmarkt, waar de laatste innovaties werden getoond, waarvan velen op automatisering en preventie waren gericht. 

De bijeenkomst werd georganiseerd door Wageningen UR, de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO), Centrale Adviesdienst voor de Fruitteelt (CAF) en Fruitconsult. "De bijeenkomst staat vooral in het teken van kennisdeling", aldus Mariëlle Mulder van NFO. "Zoals het er nu naar uitziet, gaan we qua bezoekersaantallen de vorige editie overtreffen," sprak ze hoopvol uit voor de opening. "Telers vinden het interessant om hier te netwerken. Een heleboel kennen elkaar al. Door kennisdeling helpt de hele sector zichzelf een stuk verder."



Siep Koning, directeur van NFO en tevens voorzitter van Proeftuin Randwijk, had de eer alle aanwezigen op de Open Dag welkom te heten. "Samenwerking loont. Met dat thema willen we als hele fruitsector de schouders eronder zetten en deze proeftuin tot het inspirerende hart van Nederland maken," sprak hij daarbij uit. Via een zestal demo's konden bezoekers dat het beste zelf ondervinden. 

Klik hier voor alle foto's.

Teelttechnieken
Drie van de demo's stonden in het teken van teelttechnieken met als doel het productieproces van fruit zo efficiënt mogelijk in te richten. Jan van de Zande van Wageningen UR en Henny Balkhoven van Fruitconsult spraken over emissie- en spuittechnieken. Grote hamvraag daarbij: hoe zorg je ervoor dat bestrijdingsmiddelen óp de boom komt, in plaats van ernaast? Rien van der Maas van Wageningen UR sprak op een ander proefveld over het regelen van een optimale watervoorziening om onnodige groei af te remmen en scheutgroei te voorkomen. Aan de hand van dieptesensoren kunnen telers - volledig geautomatiseerd - de waterhuishouding van hun perceel in kaart brengen. Op een andere demo werden de effecten van diverse middelen van (chemische) vruchtdunning in kaart gebracht.



Rasvorming
Ook rasvorming bij appelen en peren kwam aan bod. Dirk van Hees van Fruitconsult onderzocht hoe verschillende nieuwe perenrassen, waaronder de gladschillige Migo, gedijen en hoe deze zich verhouden tot de uiteindelijke of verwachte opbrengst. Alex van Schaik van Wageningen UR gooide het over een andere boeg met zijn mutantenonderzoek met betrekking tot de Elstar appel. Ingegeven door handelsorganisaties en de algehele fruitsector, wordt gestreefd om van deze mutanten een zo uniform mogelijk, toekomstbestendig product te maken.



Bio
Matty Polfliet van Fruitconsult en Herman Helsen van Wageningen UR spraken over ontwikkelingen met betrekking tot de biologische Natyra appel. Daarbij kwamen de effecten van biologische bestrijdingsmiddelen, zoals bicarbonaat en zwavel, aan bod. Andere preventieve maatregelen, zoals mechanische onkruidverdelgers en een volledig geautomatiseerde en lichtdoorlatende hagelnetten, boden veel potentie voor deze sector, aldus de onderzoekers.




Voor meer informatie:
Patricia Hoogervorst
Proeftuin Randwijk (PPO)
Lingewal 1
6668 LA Randwijk
T: +31 (0) 27352224
E: info@proeftuinrandwijk.nl