Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe technologie raamt fruitoogst

De aan Idaho's universiteit Northwest Nazarene verbonden professor Duke Bulanon ontwikkelde twee projecten voor de agro-industrie. De ene is de IdaBOT, een robot die zich autonoom kan bewegen in wijn- en boomgaarden. De ander is een multispectrale camera, die meerdere golflengtes ontvangt wat kan helpen bij het tellen van de vruchtenbloesems nodig om de fruitopbrengst te ramen.

Raming fruitopbrengst
Het idee kwam tot Bulanon toen hij sprak met de eigenaar van de boomgaard Mike Williamson over zijn perzikenoogst in april tijdens de bloeiperiode. Bulanon vloog een drone over de boomgaard en nam enkele infrarood foto's van de bloesems, welke beter te zien waren op deze afbeeldingen dan met een normale camera. Door het tellen van de bloesem i.p.v. het rijpe fruit kan de opbrengst vroeg geraamd worden.

Bulanon hoopt erop de camera klein genoeg te maken zodat het aan een mobiel bevestigd kan worden en zo kan werken via een app. Bulanon en zijn team kijken hoeveel foto's er gemaakt moeten worden van bloesem en fruit en uit welke hoeken om een nauwkeurige raming te kunnen maken van de fruitopbrengst.

Op dit moment tellen Williamson en andere medewerkers het fruit aan de takken van bepaalde bomen en vermenigvuldigen het gemiddelde om tot een raming van de fruitopbrengst te komen.

Financien
Bulanon hoopt een subsidie te krijgen van ongeveer 80.500 euro van het ministerie van landbouw van de staat Idaho. Bulanon's project is een van de 15 projecten voor gespecialiseerde gewasteelt waarbij subsidie overwogen wordt. Het geld zou volgens Bulanon de geraamde kosten van het project dekken.

Williamson zegt dat technologie als deze tot 20 procent kan besparen op materiaal, arbeid en een betere raming geeft van de fruitopbrengst. "Wanneer de vruchten rijp zijn, is het meestal te laat voor de telers om deze te verkopen of moeten ze verkopen tegen een lagere prijs" zegt Bulanon.

Klik hier om meer te lezen op
magicvalley.com
Publicatiedatum: