Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitsland: vroege aardappelseizoen naar tevredenheid afgesloten

De vroege aardappeloogst van 2016 is in Duitsland op 10 augustus ten einde gegaan en verliep volgens de vroege aardappeltelers uit Niedersachsen naar tevredenheid. Reeds eind februari werden hier de pootaardappelen zonder onderbreking in de grond gezet, schrijft de 'Landvolk-Pressedienst'. In de grote teeltgebieden in Zuid-Duitsland, in Baden-Württemberg en de Pfalz, moest het poten wel steeds weer onderbroken worden vanwege regenval. Dit had natuurlijk ook haar uitwerking op het oogstmoment en de vroege aardappelen uit Niedersachsen hadden daarmee een kleine voorsprong op de markt. In het voorjaar was het weer in Zuid-Duitsland echter duidelijk gunstiger en het koude, droge voorjaar met onafgebroken wind deed deze voorsprong in Niedersachsen vrijwel teniet. De aardappeloogst in Duitsland was in 2015 met 10,37 miljoen ton niet buitengewoon goed, maar wel tevredenstellend.



De vroege aardappeltelers uit Niedersachsen hebben zich in de regio Hannover/Burgdorf verenigd in een telersvereniging om de best mogelijke prijs voor hun producten te behalen. Met het gezamenlijke aardappelaanbod kan de telersvereniging als marktpartner op ooghoogte voor de telers onderhandelen met de afnemers zoals de levensmiddelenhandel. Dit jaar is er bij de vroege aardappeltelers uit Niedersachsen echter een probleem opgetreden waardoor zij ondanks een goede kwaliteit en tevredenstellende prijzen niet kunnen verkopen op sommige markten in andere deelstaten. Enkele supermarkten en discounters zetten namelijk in toegenomen mate in op lokale producten en zodra deze in de eigen deelstaat verkrijgbaar zijn is er geen vraag meer naar vroege aardappelen uit Niedersachsen. Wanneer er toch producten van buiten de regio in aanmerking komen, concurreren de aardappelen uit Niedersachsen met die uit Israël, Egypte of Spanje.

Daar komt nog bij dat er steeds minder verse aardappelen gegeten worden. Verwerkte producten zoals friet of aardappelpuree uit een zakje zijn gemakkelijker te bereiden. Voor de productie van deze producten is de teelt van vroege aardappelen echter te duur. De telersvereniging raadt de telers dan ook aan om wat betreft de verkoop naar alternatieven te zoeken of de teelt van vroege aardappelen op de lange termijn te overdenken. Het areaal en de keuze van rassen zou in ieder geval afgestemd moeten worden met de telersvereniging. Elke hectare die daarbuiten geteeld wordt, vergroot het gevaar van een prijscatastrofe bij vroege aardappelen, vreest secretaris Joachim Hasberg.
Publicatiedatum: