Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

"Leopold III wordt ook wel de kaviaar der druiven genoemd"

Prijs voor Belgische druiven stijgt jaarlijks

Tholen - Het Belgische druivenseizoen is al van start gegaan in juli, maar bij teler Ronald Vanderkelen uit Overijse begon de pluk begin deze week. "We zijn gestart met het blauwe ras Royal en binnen enkele dagen gaan we ook de witte druif Baidor en blauwe variëteit Leopold III oogsten. De Leopold wordt ook wel de 'kaviaar der druiven' genoemd', vertelt hij.

Minder dan vorig jaar
"Het weer tijdens het groeiseizoen was wat somber en daardoor zijn de druiven iets later en wat minder dik. Toch is de kwaliteit van de druiven goed", vervolgt de teler. "Ze zijn zeer smaakvol en de klanten zijn erover te spreken." Hij verwacht een kleiner volume dan vorig jaar. "In 2015 hadden we echt een topoogst. Dit jaar zal het in gewicht wat minder zijn."


Ronald in zijn serre. Foto's: Patrick Verschueren.

Vraag stijgt alleen maar

Hij ziet het seizoen positief tegemoet. "De verkoop verloopt prima, meer dan prima zelfs. Ik verwacht een voorspoedige verkoop voor de rest van het seizoen." De prijs stijgt volgens de teler elk jaar. "Iedere teler bepaalt zijn eigen prijs. We merken dat de vraag stijgt hierdoor zijn ook de prijzen hoger. De groeiende interesse heeft volgens hem vooral te maken met de promotie rondom de Vlaams-Brabantse consumptiedruif. Op 11 juli 2008 kreeg de Vlaams-Brabantse druif de verdiende Europese erkenning Beschermde Oorsprongsbenaming. Sinds die tijd is de vraag naar druiven alleen maar gestegen."Minder telers
De vraag stijgt, maar het aantal producenten neemt af. "Veel telers hebben de pensioenleeftijd bijna bereikt en hebben geen opvolging. Zij bouwen dus stilaan af. Jongeren zien de druiventeelt als onaantrekkelijk en langdradig werk, dus de interesse neemt af. Het zal steeds moeilijker worden om aan de vraag te voldoen. Zelf blijf ik voorlopig nog wel telen. Ik heb nog zo'n 15 jaar voor mijn pensioen."

Voor meer informatie:
Ronald Vanderkelen
Groeneweg 62
3090 Overijse - België
gsm: +32 0471 84 45 96
ronald.vanderkelen@telenet.be
www.tafeldruif.be

Publicatiedatum :
Author:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


Beste,
Kunnen wij al druiven afhalen en graag de prijs per kg.
Alvast bedankt.
Blondeel, Haaltert - 2018/08/04 23:29:16.000© AGF.nl 2018