Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Geert Teeuwen:

"Vraag naar pastinaak neemt elk jaar toe"

Tholen - Tal van groenten had Mts. Teeuwen uit Helden in de loop der jaren al geteeld totdat het een jaar of negen geleden startte met de teelt van pastinaken. Inmiddels is het bedrijf met een areaal van 25 hectare pastinaken uitgegroeid tot één van de grootste telers voor de verse markt. Sinds deze week wordt de nieuwe oogst in een nieuwe doos op de markt gebracht."We oogsten de pastinaken vers van het land het hele jaar door. Het belangrijkste bij een relatief kleine teelt als die van pastinaken is dat je de afzet geregeld hebt. Zomaar op de bonnefooi telen, gaat het niet worden", vertelt Geert Teeuwen. "Wij leveren aan de binnenlandse groothandelaren en exporteurs door het hele land. Tien maanden per jaar telen we in Nederland en twee maanden per jaar kopen we bij uit Spanje zodat we jaarrond pastinaken kunnen leveren.

De vraag naar de nieuwe pastinaken is volgens Geert goed losgebarsten. "Door slecht weer in veel delen van Europa is er vrij veel schade in de teelt. Wij hebben ook wel veel regen gehad, maar telen op hoge zandgrond en zijn er goed vanaf gekomen. Veel water is voor ons eigenlijk nooit een probleem. We zijn net begonnen met oogsten, maar de opbrengsten zien er goed uit en de eerste teelten zijn prijstechnisch ook goed."Daarbij mag de pastinaak zich verheugen in een toenemende populariteit. "Jaarlijks neemt de vraag naar pastinaken toe. Wij leveren veel aan leveranciers van supermarkten, maar ook bij de horeca is pastinaak een populair artikel. En een voordeel is dat de pastinaken prijstechnisch een redelijk stabiel artikel zijn. We hoeven niet elke dag met de prijs te schuiven", vertelt Geert. "Die teelt van wat kleinschaligere producten ligt ons wel. We vullen de teelt van pastinaak aan met die van asperges en zwarte ronde rettich (Rammenas) en witte rettich."

Concurrentie van andere pastinaaktelers heeft Mts. Teeuwen - sinds dit jaar naast GlobalGAP ook Graspp- en BRC-gecertificeerd - wel, maar in Nederland is de teelt hoofdzakelijk gericht op de bioteelt en de industrie. "Daarbij is er vrij veel Engelse pastinaak op de markt. Maar daar doen wij kwalitatief echt niet voor onder. Om een meer herkenbaar product op de markt te brengen, hebben we nu op verzoek van klanten een eigen doos ontwikkeld. Het is een zwarte doos geworden met een fluoriserend groen logo erop. De inkopers zijn enthousiast. Nu is het te hopen dat de klanten terugkomen op het product!"Voor meer informatie:
Mts. Teeuwen
Hazenakkerweg 6
5988 NJ Helden
Mob: 06-27311025
info@teeuwentelers.nl

Publicatiedatum: 18-8-2016
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

  

Reacties:


wij verkopen pastinaak in de Landwinkel, wat is de juiste bewaartempratuur van de pastinaak?
Brouwer mts A en zn, Zierikzee - 18-3-2017 9:41:18


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: