Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Importaardappelen beconcurreren lokale Kroatische telers

Kroatische consumenten vinden dat de lokale aardappelen niet duurder zouden moeten zijn dan die uit Duitsland of Frankrijk. Kroatische aardappeltelers moeten echter 40 procent meer geld opzij zetten voor pootaardappelen, meststoffen en andere teeltuitgaven. 

Aardappelen worden het hele jaar door verkocht. Wanneer één retailketen de prijs verlaagt, doet een andere retailer hetzelfde in de week erna, enzovoort. Snel genoeg komen de prijzen dan tot het punt waarop producenten er niet eens hun investeringen mee kunnen dekken. Ze hebben een minimum van 1,50 kuna (0,20 euro) per kilogram nodig om iets te verdienen en verder te kunnen investeren in hun productie.

"Met 1,30 kuna (0,17 euro) kunnen we alleen de kosten dekken zonder winst te maken", vertelt Mesarić, die ook voorzitter is van de Međimurje Vereniging van Producenten van Mercantile-aardappelen. Leden van zijn vereniging klagen over de lage inkoopprijzen. Ze zijn bereid te gaan protesteren en vragen de overheid om een wet op te stellen voor eerlijke handelspraktijken – vergelijkbaar met de wet die Hongarije heeft aangenomen.

Onder druk van supermarkten, importen uit Egypte, Cyprus, Tunesië en Bosnië en Herzegovina en de kortingen die winkelcentra geven, daalde de inkoopprijs half juli al tot 1,80 kuna (0,24 euro) en bleef hij daarna dalen. Eén retailer biedt zijn klanten al aardappelen aan voor 1,99 kuna (0,27 euro), wat betekent dat hij het product van de teler krijgt voor slechts 0,90 kuna (0,12 euro). Sommige producenten bewaren hun aardappelen in de opslag tot volgend voorjaar in de hoop dat de prijs omhoog zal gaan, maar dat is waarschijnlijk tevergeefs.
Publicatiedatum: