Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wim Meyers, Meyers Softfruit:

"De perfecte aardbei bestaat niet"

Tholen - Welk ras is de perfecte aardbei? Al jaren wordt gediscussieerd over variƫteiten met de beste smaak, brix, houdbaarheid, stevigheid en kleur. "Het ligt eraan aan welke eigenschap iemand een voorkeur geeft. De perfecte aardbei bestaat niet", aldus teler Wim Meyers. "Al vind ik zelf de Sonata wel geweldig. Natuurlijk valt over smaak te twisten, maar voor elk ras hebben we een doelgroep. Zo wordt in onze automaten alleen Elsanta verkocht. Doordragers zoals Harmony zien er prachtig uit, maar daar komen onze thuisverkoop-klanten niet voor terug. Zij komen puur voor de lekkere smaak. Andere afnemers gaan weer voor eigenschappen zoals uiterlijk of stevigheid."



Aardbeien en ander zachtfruit
Momenteel biedt Meyers Softfruit alleen aardbeien, de najaarsteelt van bramen en frambozen zal over enkele weken starten. "Van zachtfruit bieden we rode bessen, braambessen en frambozen. Nu missen we alleen de blauwe bessen nog, die gaan we in de toekomst mogelijk ook telen. Toen we twee jaar geleden in nieuwe kassen investeerden, hebben we verrijdbare goten laten installeren. Dat heeft veel voordelen. Wij kunnen nu heel makkelijk overschakelen op ander kleinfruit." De teelt van zachftfruit onder glas is een dure teelt en er is weinig zekerheid. Bewust heeft Wim daarom gekozen voor diversificatie. "Het spannende is dat je nooit van tevoren weet of het een goed seizoen wordt. Het ene jaar doet de frambozen het beter dan de bramen en het andere jaar doet de braambes het super. Er is geen seizoen hetzelfde en dat maakt het zo'n mooi beroep."


De Wall of Fame. Vanaf 2011 t/m 2016 heeft Meyers de eerste Belgische rode bessen aangevoerd. In 2015 was Wim ook de eerste met frambozen.

De eerste rode bessen

Wim ziet het als een sport om elk jaar als eerste de rode bessen aan te leveren bij de veiling. Vroeger was dat Borgloon, tegenwoordig BelOrta. "Het is in Belgiƫ niet zo moeilijk om de eerste te zijn van enkele telers, maar toch ben ik wel trots op mijn wall of fame", aldus Wim.


De vijf automaten van Meyers.

Hij is tevreden over het aardbeienseizoen tot nu toe. "Momenteel is er minder aanvoer en liggen de prijzen hoog: boven de vijf euro per kilo. Wij zijn zelf niet echt een 'zomerteler'. We leggen ons meer toe op najaars- en voorjaarteelten. In de zomer ligt de productie bij ons op een lager pitje." Het bedrijf Meyers Softfruit is totaal zo'n 7 hectare groot: Twee hectare onder glas, 6.000 vierkante meter tunnels en 1,5 hectare stellingteelt (overkapt). De overige oppervlakte is voor de opkweek van het eigen plantmateriaal (aardbei, framboos, braambes en rode bes).

Voor meer informatie:
Meyers Softfruit
Allewijstraat 3
B-3770 Riemst
GSM Louis +32 (0)495 528110
GSM Wim +32 (0)478 938826
F +32 (0)12 456647
E info@meyers-softfruit.be
W www.meyers-softfruit.be