Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italië introduceert nieuwe voedselverspillingswet

De Italiaanse overheid heeft een nieuwe wet aangenomen die niet alleen de voedselverspilling drastisch zal verlagen, maar ook de hulpbehoevenden in het land zal helpen. De nieuwe maatregel moet de huidige vijf miljoen ton voedselverspilling met minstens een miljoen ton omlaag brengen.

Belangrijker nog is dat de wet werkt met het principe van het belonen van goed gedrag onder burgers en bedrijven in plaats van bestraffen. Italiaanse bedrijven zullen op deze manier gestimuleerd worden om onverkochte voeding weg te geven aangezien de hoeveelheid afvalbelasting die een bedrijf moet afdragen, vermindert naarmate een bedrijf meer doneert.

De sancties voor het weggeven van voedsel dat over de houdbaarheidsdatum is, zijn ook opgeheven. Naar verwachting zal dit de talloze Italianen helpen, die moeite hebben voedsel op tafel te zetten. 

De nieuwe voorziening wordt toegejuicht door voedselinstanties. "Met de nieuwe wet streven we naar het verdubbelen van het aantal tonnen voedsel dat we verzamelen en distribueren (aan andere goede delen die de armen helpen)", vertelt Marco Lucchini, directeur van de Italiaanse netwerkstichting voor voedselbanken. "We verwachten over een paar jaar een miljoen ton aan levensmiddelen te bereiken, terwijl we momenteel op gemiddeld 500.000 ton zitten." 

Met de wet is een aantal bureaucratische obstakels uit de weg geruimd, zoals de regels die supermarkten, winkels en telers moesten volgen om voedsel aan liefdadigheidsinstanties te doneren.

De nieuwe regeling moedigt het gebruik van de doggybag aan, een praktijk die nooit gebruikelijk was bij Italiaanse gezinnen die uit eten gaan. Toch lanceerde het Italiaanse ministerie van Milieu in februari 2016 in de provincie Padua de 'gezinsbag' om deze gewoonte te promoten en dat project zal naar het hele land worden uitgebreid.

Sources: stuff.co.nz, news.xinhuanet.com
Publicatiedatum: