Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt avocado

In april dit jaar schreven wij al een overzicht van de wereldmarkt in avocado. Aangezien het product razend populair is, besloten we om de wereldmarkt nu nog eens in kaart te brengen. De marktsituatie is vergelijkbaar met enkele maanden geleden: een goede vraag en hoge prijzen. De wereldwijde avocadoconsumptie groeit hard, harder dan de productie. Ondanks dat er wereldwijd in snel tempo hectares worden aangeplant, kan de productie de vraag niet aan. Er worden steeds meer markten opengesteld voor import en export. Prijzen rijzen soms de pan uit. Tot welk bedrag blijft de consument dit betalen?

Mexico – te veel gefocust op de VS
Het Mexicaanse avocadoseizoen is klaar voor de start. Onderling hadden telers wat onenigheid over de precieze startdatum van het seizoen, omdat het prijsniveau op de markt relatief laag was. Dit kwam doordat de markt in de VS verzadigd was. Telers hebben nu afgesproken dat dit moet worden voorkomen en zijn van plan niet te veel meer naar de VS te kijken, maar zich meer te focussen op andere afnemers. Tijdens seizoen 2015/2016 exporteerde Mexico meer dan een miljoen ton avocado's wereldwijd. 860.000 ton daarvan werd naar de VS verzonden en ruim 15.000 ton naar andere markten. Dit jaar wil het land zich naast de VS meer richten op China, Korea en Europa. Door de markten meer te spreiden hopen Mexicaanse telers betere prijzen te krijgen.

VS: Californië - minder import Mexico
In Californië zijn de avocadoprijzen goed. Dit heeft te maken met een stijgende vraag, maar ook met het feit dat er minder is geïmporteerd vanuit Mexico. In de laatste jaren is de vraag in Californië hard gestegen en handelaren in Californië hebben hier veel voordeel van. Vooral in de zomer ligt de vraag hoog. Op 21 juli lag de prijs van een doos van 32 stuks Hass-avocado's tussen de 59,25 en 62,25 dollar. Voor de rest van de zomer wordt ook een goede marktsituatie verwacht. In de herfst worden weer meer volumes uit Mexico verwacht, omdat de productie daar dan weer op niveau zal zijn. De reden dat Mexico minder exporteert is het feit dat twee productiegebieden momenteel in de overgang zitten naar een nieuwe oogst.

Chili – groeiende export naar China
De Chileense Hass avocado-sector exporteerde vorig jaar 90.000 ton avocado's. Er ging ook veel naar China en ook het nieuwe seizoen wordt verwacht dat daar veel naartoe gaat. De Chinese markt was geopend in 2014 en sindsdien zijn de exportvolumes naar dat land hard gestegen en kreeg Chili er goede prijzen voor. Vorig jaar exporteerde Chili een volume van 5.300 ton en dit seizoen raamt men een verdubbeling naar China. In 2015/2016 produceerde Chili een volume van 180.000 ton en voor 2016/2017 wordt een volume van 200.000 ton productie verwacht. Avocado is het tweede belangrijkste exportproduct in fruit.

Peru – stress door El Nino

Enkele weken geleden was de export vanuit Peru gedaald door de regen, maar nu is de markt weer wat gestabiliseerd. In het begin van het seizoen had het land een grote groei in de productie verwacht, maar door El Nino viel het ontzettend tegen. Het weerfenomeen heeft voor hogere temperaturen gezorgd tijdens de flowering waardoor de bomen meer stress hebben moeten ondergaan in Peru. Dit had als gevolg dat het fruit minder goed ontwikkelde. Door het lage drogestofgehalte in het fruit was er een ongelijke rijping achteraf in de rijpcellen. De vraag naar Peruaanse avocado's was dit seizoen heel goed vanuit verschillende werelddelen.

Dominicaanse Republiek – nummer 7 exporteur
In de Dominicaanse republiek is men druk met de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. De lokale consumptie en export groeien elk jaar, dus men zoekt mogelijkheden om de eigen productie uit te breiden. Er mag weer naar de VS worden geëxporteerd. Telers die dit hoorden haalden opgelucht adem want de VS is een belangrijke afnemer. Rassen die gekend zijn in het binnenland en voor export zijn Pollock, Semil, Choquette, Dr. Depuis en Carla. Het grootste ras is Semil. De Dominicaanse Republiek staat op nummer 7 als het gaat om wereldranking-lijst van avocadoproducenten. De avocadoproductie in het land is van 2002 t/m 2014 met bijna 14% gestegen.

Kenia - potentie in productie en export

Voor Hass-avocado's is in Kenia een groot productiepotentieel vanwege de juiste klimatologische omstandigheden. Dit ras is beschikbaar vanaf mei. De variëteit Fuerte is er van maart tot september. De meeste telers zitten rondom de hoofdstad Nairobi. Door verbeteringen in de teelt en logistiek is het nu ook mogelijk om naar het Midden-Oosten en de EU te exporteren. Keniaanse avocado's gaan naar verschillende markten over de hele wereld, van Rusland tot Egypte. Men verwacht dat de export de komende jaren verder zal toenemen.

Zuid-Afrika - 40% minder productie
Het Zuid-Afrikaanse seizoen loopt ten einde, maar voorlopig zijn er nog wel wat volumes. In Zuid-Afrika waren er dit jaar zware tekorten, tot 40% minder volume. Het land had te kampen met extreme droogte en door de hagelbui begin februari in de regio Tzaneen, waardoor het fruit letterlijk van de bomen werd geslagen. Producenten vermarkten hun producten in verschillende marktsegmenten om hun inkomsten te maximaliseren. Een deel van de avocado's blijft in Zuid-Afrika zelf en is bestemd voor de verwerkende industrie. Het geraamde exportvolume van 2016 is met 12,8 miljoen dozen iets hoger dan de 12,6 miljoen dozen van 2015.

Nieuw-Zeeland - seizoen start in augustus
In Nieuw-Zeeland zal de avocado-oogst tussen half en eind augustus van start gaan, afhankelijk van de rijping. De warme, natte herfst heeft een gunstige invloed op het fruit gehad en de maten zijn prima. Vorig week was er wat zware neerslag en wind maar het is nu nog te vroeg om te bepalen of de oogst hier nadeel van ondervonden heeft. Vooralsnog zien de kwaliteit en het formaat er goed uit. Er wordt een goed seizoen verwacht met mooie prijzen en een sterke vraag uit Australië en Japan.

Israël – groeiende productie
Vorig seizoen is er door vorst veel verloren gegaan in Israël, maar dit jaar wordt een goed seizoen verwacht. Niet alle avocadobomen zijn volledig hersteld, maar tot nu toe liggen de ramingen hoger dan vorig jaar. Dit omdat de bomen die niet geraakt waren door de vorst hogere opbrengsten zullen hebben en een deel van de jongere plantages nu in volle productie komen. Dat komt goed uit, aangezien de vraag in het land stijgende is. Vorig jaar lagen de prijzen hoog, ook dit seizoen wordt een prima prijs verwacht, met waarschijnlijk tekorten. Ook als het gaat om export zijn de vooruitzichten positief. Naar verwachting zal dit jaar zo'n 100.000 ton worden geoogst, meer dan 10% in vergelijking met vorig seizoen. Israël is in de afgelopen jaren een van de key-spelers geworden als leverancier aan de Europese markt. Voor avocado's wordt een groot potentieel verwacht en daarom wordt er elk jaar een groot areaal bijgeplakt. Het 'volwassen' areaal ligt nu al boven de 8.000 hectare en jaarlijks stijgt dat gemiddeld met 200 hectare.

Europa – goede vraag en prijzen

In heel Europa is sprake van een goede vraag, prima consumptie en hoge prijzen voor avocado's. Dit komt door een lage aanvoer uit Peru. Daarnaast heeft Zuid-Afrika niet zo veel beschikbaar en is ook het Braziliaanse seizoen afgelopen. Keniaanse avocado's hebben kwaliteitsproblemen. Het Chileens seizoen moet nog beginnen. Prijzen in sommige Europese landen liggen tussen de 11 en 13,50 per doos. Men verwacht dat deze marktsituatie nog wel even aanhoudt. Mogelijk zal de consumptie wel wat afnemen als de prijs te hoog wordt. Dit zorgt ervoor dat consumenten worden afgeschrikt worden.

Spanje – investeringen in teelt
Spanje wordt steeds meer een toegangspoort naar Europa voor Latijns-Amerikaanse exporteurs. Spanje is één van de grootste importeurs en re-exporteurs van avocado's in Europa. Vanuit Latijns-Amerika worden veel avocado's naar Spanje verzonden en Spanje stuurt een deel van deze exoten verder Europa in. De binnenlandse markt in Spanje doet het ook goed. De consumptie groeit jaarlijks 15 tot 20%. De avocadoconsumptie in Europa groeit hard en ligt gemiddeld op 1 kilo per capita per jaar en naar verwachting zal dit binnenkort 2 kilo worden. De Spaanse productie ligt rond de 80.000 ton en de opbrengst is zo'n 5 tot 7 ton per hectare. Het areaal in Spanje groeit niet heel hard, maar er wordt wel veel geïnvesteerd in de modernisering van de avocadoteelt.

Italië - nicheproduct
Ondanks een groeiende vraag is de avocado in Italië nog een niche-product. Vooral de gezondheids-freaks en vegetariërs zijn grote consumenten. Italiaanse importeurs spreken van kritische tekorten dit jaar door kleine volumes. De groene Pinkerton-avocado was bijna nergens te vinden, dus consumenten moesten het doen met Hass of Zutano. In Italië zijn er momenteel Zuid-Afrikaanse avocado's op de markt. Die prijzen liggen heel hoog. Een deel van de groothandelaren importeert ze niet, omdat ze het geld er niet voor over hebben. Ook al is het nog een niche-markt, er wordt wel een groei verwacht voor de komende jaren. Ook zijn er plannen om dit product meer lokaal te gaan telen. Het seizoen uit Sicilië zal in september/oktober van start gaan en duren tot april/mei. Groothandelsprijzen in Italië varieerden van 2,30 tot 4,30 per kilo.

België – import wordt moeilijk
De komende tijd worden meer tekorten verwacht. Vooral eind augustus en september zullen qua import moeilijk worden, omdat de oogst uit Chili pas eind september wordt verwacht. Prijzen zijn oplopend momenteel. In groende avocado's is er al een paar weken een groot tekort in de aanvoer waardoor de prijzen hierin erg hoog liggen. In Hass is de markt weer sterk aangetrokken door een beperktere aanvoer. Vooral Zuid-Afrika had dit jaar minder productie door de hagelstormen. Ook heeft dat land te maken gehad met extreme droogte te maken waardoor het fruit ook extreem klein uitviel dit jaar. Peru had ook last van El Nino. Hierdoor kwamen er een stuk minder volumes naar Europa. Bij productieland Chili had El Nino juist een positieve weerslag.

Nederland – avocado's raken de grond niet
De avocodomarkt blijft nog altijd skyhigh. Er is een tekort in groene avocado's en ook de markt voor Hass-avocado's is goed. Ze raken de grond niet en importeurs kunnen maar net aan de programma's voldoen. Prijzen lopen op tot 13 euro voor de groene avocado's, 12 euro voor Hass en 14,50 euro voor RTE. Importeurs voorzien ook de komende tijd een goede markt. De totale volumes zijn niet groter dan vorig jaar en de consumptie groeit al een aantal jaar harder dan de productie wat de krapte op de markt voor een groot deel verklaart. Met name de vraag naar ready-to-eat vertoont een stijgende lijn. De aanvoer uit Peru is niet overdreven groot, Zuid-Afrika gaat tot begin oktober door en de zendingen vanuit Tanzania en Kenia zijn onderweg.

Denemarken – bijna alles RTE
Belangrijkste leverancier voor Denemarken dit jaar was Peru. Prijzen liggen dit jaar gemiddeld twee euro per doos hoger dan vorig jaar. In de markt was in juni een daling in de vraag te zien, maar dit hersteld zich begin juli. Aangezien er momenteel amper Peruaanse aanvoer meer is, wordt het gat ingevuld met volumes uit Zuid-Afrika. Denen zijn niet zo'n fan van Keniaanse avocado's. Grootste ras op de markt is Hass, Green heeft een kleiner aandeel. De meeste retailers zijn overgestapt naar RTE, er worden bijna geen onrijpe avocado's meer verkocht. De avocado's worden met name gerijpt in Nederland en daarna geleverd aan Denemarken.

Elke week publiceren FreshPlaza en AGF.nl een overzicht van de marktsituatie van een product in een wereldwijde context. Met deze artikelen willen we een beeld geven van een wereldmarkt, die steeds kleiner wordt door de globalisering.