Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Pruimenexport naar EU problematisch voor Bosnië en Herzegovina

Na moeizame onderhandelingen met betrekking tot de fruitexport in voorgaande jaren, is het voor fruittelers uit Bosnië en Herzigovina moeilijk om goede prijzen voor hun producten te krijgen, dit geldt met name voor pruimentelers. Het grootste probleem hierbij is dat de meerderheid van EU-landen vasthoudt aan een invoerprijs voor importfruit uit Bosnië en Herzigovina.



Exporteurs van pruimen worden het zwaarst getroffen door de invoerprijzen. De invoerprijs van pruimen die bijvoorbeeld naar Duitsland worden geëxporteerd bedraagt €0.69 per kilo. Exporteurs die hun pruimen tegen lagere prijzen willen importeren moeten een extra heffing van zo'n €1.000 per vrachtlading betalen, waardoor telers veel te lage prijzen ontvangen.

De huidige pruimenprijs in de Servische Republiek en Bosnië en Herzigovina varieert tussen de €0,20 en €0,50 per kilo. Ondanks enige vorstschade bedraagt het productievolume 350.000 ton.

"Dit is een probleem voer velen in Bosnië en Herzigovina, de vraag is echter op er een oplossing voor komt. Er is tijd nodig om opnieuw in onderhandeling te gaan maar hiertoe zijn maar weinig politici bereid."

Voor meer informatie:
Bojan Kecman
Ministry of Agriculture-Republic of Srpska
Tel: +387 65 742 293,
Email: b.kecman@mps.vladars.net
bojankecman@gmail.com
Publicatiedatum: