Aardappelen of zoete aardappelen - wat is gezonder?
Foto: die-kartoffel.de
De bij ons bekende aardappel telt tot de nachtschadegewassen, terwijl de zoete aardappel, ook wel 'bataat' genoemd, tot de windefamilie hoort. Beiden komen echter uit Midden- en Zuid-Amerika. Van daaruit kwam de zoete aardappel in de zestiende eeuw naar Engeland, waar de Indiaanse benaming 'Batata' veranderd werd in 'Potato'. Daarmee ontstond de vergelijking met de aardappel.
Naast de naam lijken de twee knollen ook qua uiterlijk veel op elkaar, en zelfs de bereiding is soortgelijk. Ook hebben beiden ongeveer hetzelfde gehalte aan vet, proteïnen, ijzer, kalium, vitamine B6 en magnesium. Eén van de grootste verschillen zit echter in het suikergehalte: de zoete aardappel bevat circa 4,2 gram suiker per 100 gram, wat haar smaak en naam verklaart, en de aardappel bevat daarentegen slechts circa 0,8 gram suiker. Daarmee is ook het calorieëngehalte per 100 gram bij de zoete aardappel met 108 kcal hoger dan bij de gewone aardappel met een bescheiden 68 kcal. De zoete aardappel kan circa twee weken bewaard worden bij temperaturen tussen 12 en 18 graden Celsius. De aardappel kan op een koele en donkere plaats zelfs maandenland bewaard worden.
Ook wat betreft de teelt kunnen aardappelen duidelijk lagere temperaturen aan dan de zoete aardappel. Zoete aardappelen worden vrijwel uitsluitend geïmporteerd, bijvoorbeeld uit Brazilië en Israël. De prijs ligt dan ook duidelijk hoger dan de prijs van aardappelen.
Meer wetenswaardigheden over aardappelen zijn te vinden op: www.die-kartoffel.de.