Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Edeka kiest voor milieuvriendelijkere verpakkingen

De Duitse Edeka Group maakt de verpakkingen van de private labels-producten van Edeka en Netto Marken-Discount systematisch en stap voor stap milieuvriendelijker, en wordt daarbij ondersteund door het WNF. Daarvoor wordt vanaf binnenkort een nieuw, door het WNF ontwikkeld beoordelingssysteem voor verpakkingen gebruikt. "Deze systematische aanpak is tot nu toe uniek binnen de Duitse retailsector. Voor Edeka telt de gehele aanpak, geen losse maatregelen", aldus Markus Mosa, bestuursvoorzitter van Edeka. "Het beoordelingssysteem is voor ons een gefundeerde basis, waarmee Edeka en Netto Marken-Discount nu concrete doelen kunnen stellen en maatregelen kunnen nemen op het gebied van verpakkingen", vult Eberhard Brandes van WNF Duitsland aan.


Foto: WWF / Edeka

Het beoordelingssysteem verpakkingen werd ontwikkeld door het WNF in samenwerking met de Edeka Group met de hulp van andere deskundigen uit de milieusector, de recyclingwereld, de verpakkingstechniek en de verpakkingsindustrie. Het maakt op systematische basis de ecologische classificering van productverpakkingen mogelijk en toont optimaliseringsmogelijkheden. Daarbij wordt rekening gehouden met wat er momenteel technisch maakbaar is en wat er aan verpakkingsoplossingen op de markt voorhanden is. Innovaties op de verpakkingsmarkt worden continue in de gaten gehouden.

Tot de criteria van de verpakkingsbeoordeling horen bijvoorbeeld:
- de efficiënte vormgeving van de verpakking (Hoe weinig materiaal en daarmee bronnen worden er voor de verpakking gebruikt zonder dat de bescherming van de levensmiddelen daaronder lijdt?)
- de recycleerbaarheid (Hoe goed laten de verpakkingen zich onder reële omstandigheden van de bestaande afvalverwerkingssystemen hergebruiken)
- het aandeel aan recyclingmaterialen (Hoe hoog is bijvoorbeeld het aandeel aan recyclingmaterialen bij een PET-fles?)

Verantwoordelijk verpakt
Het beoordelingssysteem verpakkingen is de eerste bouwsteen binnen het themagebied 'verpakkingen', die sinds 2015 in het kader van het partnerschap voor duurzaamheid tussen Edeka en het WNF gelegd is. Want verpakkingen beschermen producten, maar hun productie verbruikt ook veel waardevolle bronnen en het wegwerpen van deze verpakkingen belast het milieu. Edeka wil daarom haar ecologische voetafdruk ook bij product- en transportverpakkingen van private labels reduceren en deze verpakkingen duurzamer maken.
Publicatiedatum: