Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Deense avocadomarkt herstelt zich

In Denemarken leeft de avocadomarkt sinds begin juli weer iets op, na een forse afname in juni. Peru is de belangrijkste leverancier in deze tijd van het jaar en de verminderde afzet is het gevolg van de krappe aanvoer.

De prijs is dit jaar iets hoger, zo'n €2 per doos meer, ten opzichte van dezelfde tijd vorig jaar.

De vraag naar Keniaanse avocado's is niet groot in Denemarken, vandaar dat er volumes uit Zuid-Afrika geïmporteerd worden om het gat in de Peruaanse aanvoer aan te vullen. De Hass avocado domineert de markt, het aandeel groene avocado's is erg klein. Er bestaat op de Deense markt ook een voorkeur voor kleine maten van 20-24 per doos.

Zowel retailers, groothandelaren als de foodservicebranche zijn overgegaan op eetrijpe avocado's, er worden nauwelijks nog onrijpe avocado's verkocht. De Peruaanse avocado's worden met grote hoeveelheden tegelijk gerijpt in Nederland wat kosteneffectiever is. 

Volgens een grote Deense importeur is de kwaliteit normaal en zijn er geen problemen. Het lijkt wel alsof het fruit dat nu op de markt is wat minder vet is dan gebruikelijk. De avocado's hadden ook een dag of twee langer nodig om te rijpen. "Eenmaal rijp, zijn ze van prima kwaliteit en mogen we niet klagen. Het verminderde vetgehalte zou het gevolg kunnen zijn van weersomstandigheden. Ik denk echter dat vanwege de krappe aanvoer, producenten avocado's exporteren die zij normaal gesproken op de binnenlandse markt afzetten."


Publicatiedatum: