Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

IJsbergsla verdrongen door andere slasoorten?

Tholen - Zo'n 40 jaar geleden was de ijsbergsla een onbekend product in Nederland. Tegenwoordig is deze groente niet meer weg te denken in de schappen. Toch zit er de afgelopen jaren een kleine daling in de consumptie. "Dit heeft met name te maken met de toename van andere slasoorten, zoals de Lollo's en de Little Gem's", vertelt Kees van den Bosch van Freeland. "Het is niet dat de ijsbergsla zal wegvallen, maar waarschijnlijk wordt het de komende jaren wel minder. Andere slasoorten zijn natuurlijk wel concurrenten."

Uit Amerika

Bijna 40 jaar geleden werd ijsbergsla nog geïmporteerd uit Amerika door wat pioniers in de AGF-sector. "Er waren wat Nederlandse importeurs die het product hierheen haalden. En met succes. Het was jaren een groeimarkt. Eerst dachten ze nog dat het alleen een winterproduct was, maar al snel wilden ze het hier jaarrond en zijn Nederlanders en andere Europeanen het zelf gaan telen. In de VS was ijsbergsla al veel langer bekend. Daar zag je de trend naar een groei in andere slasoorten zoals Romaine-sla ook al eerder. Nederland volgt altijd."



Naar het Midden-Oosten met Peakfresh
Bijna 10 jaar geleden was er een revolutionaire ontwikkeling in de groentenwereld. Peakfresh werd geïntroduceerd. "Dit is een verpakking die ervoor zorgt dat groenten langer houdbaar zijn. Freeland is de enige leverancier in Europa die sla in Peakfresh-verpakkingen mag leveren. Hierdoor is de ijsbergsla 40 dagen houdbaar, zo'n 15 dagen langer dan normaal. Hierdoor kunnen we naar verre bestemmingen exporteren", aldus Kees.

Eerst zien...
"De nieuwe markten die we hiermee konden bedienen waren Dubai, Qatar en Saudi-Arabië. Bootvracht naar die landen duurt zo'n 15 tot 21 dagen en hierdoor hebben we nog wat speling. Het is bewezen dat de sla hierdoor ruim 40 dagen houdbaar zijn, maar met zulke uitspraken moeten we wel voorzichtig blijven." Hij geeft aan dat het overtuigen van klanten ook nog een vak apart is. "Peakfresh is ondertussen al bij velen bekend, maar bij nieuwe klanten gaat er meestal wel een seizoen overheen eer ze zijn overtuigd. 'Eerst zien, dan geloven', is dan het motto. We blijven ons langzaam uitbreiden in het Midden-Oosten. Dat gaat stap voor stap."

Voor meer informatie:
Kees van den Bosch
Freeland B.V.
Nijbracht 126
7821 CE Emmen
0591 670570
06 51406694
kees@freeland.nl
www.freeland.nl