Onderzoekers aan de Universiteit van Limerick hebben de effectiviteit van etherische tijmolie en andere verbindingen - kamfer en verbenon – tegen Listeria bestudeerd op vers gesneden producten zoals sla, Cantaloupe meloenen en ananas. Deze werden in een gecontroleerde atmosfeer verpakt en bewaard bij 4 en 8° C.
Er werd ontdekt dat Listeria monocytogenes in alle omgevingen kan overleven op meloen en sla, terwijl het pathogeen verminderd leek bij ananas, misschien vanwege de pH-waarde.
Etherische tijmolie was het meest effectief, vooral wanneer direct op het fruit aangebracht, in vergelijking met dompelen. Het tastte echter het aanzien van de vrucht aan. Voor sla bleek de aanpak ongeschikt omdat het uiterlijk van het product werd beschadigd.
Kamfer had geen effect op Listeria, terwijl verbenon wel van invloed was en de vrucht niet werd aangetast. Het aanbrengen van verbenon resulteerde in een significante vermindering van de microbiële belasting van L. monocytogenes op de meloen en elimineerde het op de ananas.
In etherische tijmolie en verbenon dompelen had positieve resultaten voor zowel de meloen als de ananas. De belastingdaling was echter minder uitgesproken bij de meloen in vergelijking met dompelen in gechloreerd water.
De onderzoekers hebben geconcludeerd dat verdere studies nodig zijn om de behandeling van vers gesneden producten met natuurlijke stoffen te verbeteren voordat ze de huidige chloorbehandelingen kunnen vervangen en de voedselzekerheid kunnen verbeteren.
Bron: Scollard J., McManamon O., Schmalenberger A.,
'Inhibition of Listeria monocytogenes growth on fresh-cut produce with thyme essential oil and essential oil compound verbenone', 2016 oktober,
Postharvest Biology and Technology, Vol. 120, pag. 61-68.
www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0925521416300953
Contact:A. Schmalenberger
University of Limerick, Department of Life Sciences
Limerick, Ireland
Email:
achim.schmalenberger@ul.ie