Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Effecten van etherische tijmolie en verbenon tegen Listeria op vers gesneden fruit

Onderzoekers aan de Universiteit van Limerick hebben de effectiviteit van etherische tijmolie en andere verbindingen - kamfer en verbenon – tegen Listeria bestudeerd op vers gesneden producten zoals sla, Cantaloupe meloenen en ananas. Deze werden in een gecontroleerde atmosfeer verpakt en bewaard bij 4 en 8° C.



Er werd ontdekt dat Listeria monocytogenes in alle omgevingen kan overleven op meloen en sla, terwijl het pathogeen verminderd leek bij ananas, misschien vanwege de pH-waarde.

Etherische tijmolie was het meest effectief, vooral wanneer direct op het fruit aangebracht, in vergelijking met dompelen. Het tastte echter het aanzien van de vrucht aan. Voor sla bleek de aanpak ongeschikt omdat het uiterlijk van het product werd beschadigd.

Kamfer had geen effect op Listeria, terwijl verbenon wel van invloed was en de vrucht niet werd aangetast. Het aanbrengen van verbenon resulteerde in een significante vermindering van de microbiële belasting van L. monocytogenes op de meloen en elimineerde het op de ananas.

In etherische tijmolie en verbenon dompelen had positieve resultaten voor zowel de meloen als de ananas. De belastingdaling was echter minder uitgesproken bij de meloen in vergelijking met dompelen in gechloreerd water.

De onderzoekers hebben geconcludeerd dat verdere studies nodig zijn om de behandeling van vers gesneden producten met natuurlijke stoffen te verbeteren voordat ze de huidige chloorbehandelingen kunnen vervangen en de voedselzekerheid kunnen verbeteren.

Bron: Scollard J., McManamon O., Schmalenberger A., 'Inhibition of Listeria monocytogenes growth on fresh-cut produce with thyme essential oil and essential oil compound verbenone', 2016 oktober, Postharvest Biology and Technology, Vol. 120, pag. 61-68. www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0925521416300953

Contact:
A. Schmalenberger
University of Limerick, Department of Life Sciences
Limerick, Ireland
Email: achim.schmalenberger@ul.ie
Publicatiedatum: