Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Fruitteler en bestuurder Raymond Notermans: "Fruitteelt in crisis"

"Fruitteelt Zuid-Limburg geraakt door hagelschade"

Tholen - "Goede oogst voor appelen en peren verwacht in Nederland", zo luidden de koppen gisteren in de pers. Toch is het niet overal goud wat er blinkt. "Wij hebben er in Zuid-Limburg met de hagelbui van 23 juni ook flink van langs gehad. Het is goed om positief te zijn, maar we moeten ook realistisch zijn en als je zulke berichten leest heb je wel wat uit te leggen naar je achterban. We moeten niet generaliseren en daarmee het probleem wegpraten", zegt fruitteler Raymond Notermans, tevens voorzitter van de Coöperatieve Fruitveiling Zuid-Limburg, die zelf op 1,5 hectare van zijn areaal lichte hagelschade heeft.


Raymond Notermans
 
Peren minder gevoelig
"Het blijft altijd lastig om een absoluut overzicht te geven van de schade. Veel bedrijven hebben hagelnetten, waardoor de teelt niet helemaal vernietigd is, maar over het algemeen heeft Zuid-Limburg er toch van langs gehad. Dit gebied bestaat voor tweederde uit appelen en eenderde peren, maar de appelen staan wel onder hagelnetten en de peren niet. Peren zijn wel minder gevoelig voor hagelschade. Daarom denk ik dat de schade in de peren door de bocht genomen mee kan vallen, maar er zijn ook percelen die je volledig kunt afschrijven", vervolgt Raymond.
 
Het breekt ons op
De vraag is ook wat de industrie gaat doen. Uiteindelijk bepaalt de markt vaak of de appelen als Klasse II of industrie weggaan. Dat zijn allemaal vragen waar we nu nog geen antwoord op hebben. En we hebben nog acht tot tien weken te gaan, zeker in dit gebied waar we traditioneel vrij laat zijn met de oogst. Het is de kunst om de rust te behouden en geen overhaaste beslissingen te nemen", vervolgt de teler. "Maar door de problemen waarmee de fruitteelt kampt, zijn mensen allemaal zoekende naar een oplossing. Niemand kan meer naar overmorgen kijken, omdat vandaag de grootste zorg is. Dat breekt ons gewoon op."
 
"Dat zegt iets over de crisis waarmee de sector kampt. In de sector zit het diep en dat is niet voor het eerste jaar. Helaas hebben we de collectiviteit, saamhorigheid en belangenbehartiging om zeep geholpen. De Nederlandse melkveehouderijsector gaat gelijk de barricaden op en krijgt 23 miljoen subsidie in het eerste half jaar dat het slecht gaat. Wij zitten al drie jaar in een crisissituatie en laten dat gebeuren. Dat is niet de schuld van belangenorganisaties, maar van de telers zelf. We moeten zelf actie ondernemen en onze standsorganisaties laten voelen wat er in de sector leeft."


ralfnotermans@hetnet.nl