Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Besluit EU baart producenten cranberrysupplementen zorgen

Een uitspraak van de Europese Commissie uit februari betekent een klap voor producten op basis van cranberry's die verkocht worden als 'medisch hulpmiddel. Handelaren van deze producten staan echter voor een raadsel omdat het voorlopige EU-besluit geen uitsluitsel geeft over hoe dit type producten dan wel geclassificeerd dienen te worden.

Hoewel Cranberry-producten die als 'voedingssupplement' worden verkocht op de markt blijven, heeft de EU de heilzame eigenschappen van cranberry's niet erkend waardoor het moeilijk is om reclame voor deze producten te maken, menen regelgevende experts.

Sinds lange tijd worden cranberry's aangeprezen als remedie tegen urineweginfecties. Aan de hand van testen die de EFSA uitvoerde tussen 2009 en 2013, werden de mogelijke gezondheidsvoordelen van het fruit echter niet erkend.

Joris Geelen , voormalig toezichthouder, legt uit dat het hierdoor bijna onmogelijk geworden is om reclame te maken voor voedingssupplementen op basis van cranberry's.

Het promoten als 'medisch hulpmiddel' heeft als voordeel dat je beweringen mag doen die niet onderhevig zijn aan de voedings- en gezondheidsclaims regelgeving van de Europese Commissie.

Je mag dus zeggen dit medisch hulpmiddel werkt pijnstillend bij urineweginfecties. Een dergelijke bewering over een voedingssupplement zou goedgekeurd dienen te worden door de EFSA op basis van wetenschappelijk bewijs.

De 28 EU-landen zijn gevraagd feedback te geven over het concept voorstel van de Europese Commissie. Wanneer het besluit definitief wordt ingevoerd zullen producenten van cranberry producten die als 'medisch hulpmiddel' gepromoot worden andere manieren moeten vinden om hun product aan te bevelen.


Publicatiedatum: