Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanje presenteert rode abrikozen

Binnenkort kunnen we volledig rode abrikozen in het winkelschap verwachten. Deze splinternieuwe serie rassen kan de steenfruitmarkt volledig veranderen. De rode abrikozen werden ontwikkeld door het familiebedrijf PSB Plant Production, uit Murcia.


Cyrano abrikoos

Tot nu toe bestaat de serie uit vijf rassen: Cyrano, Fuego, Cheyenne, Totem en HB278-104, die in Mediterrane regio's een bloeiperiode van begin mei tot eind juni hebben.

"Na een aantal jaren van kruisen en veldproeven, hebben we een volledig rode abrikoos weten te telen, die er zeer aantrekkelijk uitziet en smakelijk is. De brix-waarde ligt tussen de 12 en 15," legt Stéphane Buffat, van PSB Plant Production, uit.

Cheyenne abrikoos

Volgens de teler, hebben de rassen naast hun goede organoleptische eigenschappen als bijkomend voordeel dat er weinig fruit verloren gaat. "De schil van deze abrikozen is stevig en bestand tegen beschadigingen tijdens de distributieketen."


Fuego abrikoos

Omdat de rassen totaal nieuw zijn, worden de abrikozen nu al verkocht voor hogere prijzen dan gele en oranje abrikozen. "Telers en handelaren die geïnteresseerd zijn in deze rassen kunnen hogere winstmarges tegemoet zien en dit is exact de reden waarom wij deze nieuwe reeks rassen hebben ontwikkeld."


Totem abrikoos

PSB cultiveert, teelt en vermarkt zijn eigen steenfruit. "Als teler en handelaar zijn we goed op de hoogste van de vraag binnen de sector. In tegenstelling tot andere bedrijven houden wij onze nieuwe rassen niet exclusief voor onszelf. We zijn van mening dat wanneer een grotere groep telers de rassen gaat telen en vermarkten onze positie sterker wordt."

Het eerste ras dat geoogst kan worden is de Totem, van 15 tot 20 mei, gevolgd door Fuego, vanaf 10 juni. Vijf dagen later kan Cheyenne (brix 18) geplukt worden en tot slot Cyrano, tussen 15 en 20 juni.



HB278-104 abrikoos

Het laatst ontwikkelde ras uit de reeks heeft nog geen merknaam en kan eind juni geplukt worden. 

PSB zal de komende jaren blijven werken aan de ontwikkeling van een serie rassen voor het overige deel van de oogstperiode, van juli tot augustus.


Voor meer informatie:
Stéphane Buffat
PSB Producción Vegetal
Apdo. de Correos Nº 3, Cp. 30.176
Pliego. Murcia. Spain 
Tel.: (+34) 868 08 14 19
stephane.buffat@psbproduccionvegetal.com
www.psbproduccionvegetal.com