Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Turkije: abrikozenproductie verdubbeld

Vorig jaar leden abrikozentelers in de Turkse stad Malatya grote verliezen als gevolg van vorst. Dit jaar daarentegen hebben zij een overvloedige productie. Nu de oogst is voltooid, zijn zij overgegaan op het drogen van de vruchten. Een groot deel van het gedroogde fruit zal bestemd zijn voor de buitenlandse export.

Gursel Ozbey, van de veiling in Malatya, vertelt dat er in de streek rondom Mamatya 8 miljoen abrikozenbomen te vinden zijn.

"Vorig jaar ondervond 90% van alle bomen in de streek schade van de vorst, waardoor de verliezen opliepen tot 60%," vertelt Ozbey. Ook dit jaar was er sprake van vorstschade maar de verliezen beven beperkt tot zo'n 30%. De abrikozenoogst wordt geraamd op 386.000 ton, goed nieuws dus voor telers, handelaren en exporteurs.

Van augustus 2015 tot mei 2016 werd een volume van 96.107 ton gedroogde abrikozen geëxporteerd. In juni 2016 bedroeg het exportvolume 4.500 ton. Bij elkaar komt dit op een afzet van 73-74.000 ton, wat de export van gedroogde abrikozen tot een belangrijke bron van inkomsten maakt. Dit jaar wordt het volume op 100-110.000 ton geraamd.

Ozbey verwacht dat de productie van gedroogde abrikozen dit jaar zal stijgen. Vorig jaar bedroeg de productie 50-60.000 ton. Dit jaar zal dat naar verwachting 100-110.000 ton zijn. De vooruitzichten zijn dus goed.

De gedroogde abrikozen zijn net op de markt gekomen en kosten tussen de €2,40 en €3,00.

Waarschuwing voor telers
"Vanwege de verliezen van de afgelopen paar twee jaar, heeft Malatya geen zaken gedaan met sapproducenten," legt Ozbey uit. "We hadden eenvoudigweg niet genoeg product. Dit jaar zal een aanzienlijk deel bestemd zijn voor de verwerkende industrie. Ik zou telers dan ook willen vragen hun abrikozen dit jaar voor €1,20-€1,50 aan verwerkers te verkopen," aldus Ozbey.
Publicatiedatum: