Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Portugal: meer Rocha peren verwacht

Vorig jaar was een moeilijk jaar voor Rocha peren omdat de productie met 30% verminderd was. Dit jaar is de productie veel beter, hoewel hij nog altijd niet terug is op het normale niveau. "We verwachten een productiestijging van 15% ten opzichte van vorig jaar. Het komende seizoen start in augustus. We hopen dat het seizoen vlot zal verlopen met redelijke prijzen voor zowel producent als consument," vertelt Ricardo van Triportugal.


Triportugal is een platform voor het vermarkten van de producten, die voornamelijk bij twee verpakkingsfaciliteiten in Portugal worden gekocht. Door middel van strategische samenwerkingen kan Triportugal ook producten aan cliënten leveren die zelf niet produceren. Er worden eveneens goederen uit het zuidelijk halfrond geïmporteerd die met name bestemd zijn voor de binnenlandse markt. Triportugal heeft voor deze structuur gekozen om zijn aanvoer te vergroten, kosten te verminderen en efficiënter te worden.

De Rocha peer is het belangrijkste afzetproduct van Triportugal. Jaarlijks exporteren zij zo'n 20.000 ton peren. "De laatste twintig jaar stonden we in de top drie van Rocha peren-exporteurs. Pruimen zijn ook een belangrijk product, met een jaarlijks exportvolume van 3000 ton. Het volume appelen dat Triportugal vermarkt bedraagt ook 3000 ton, maar deze worden hoofdzakelijk op de binnenlandse markt afgezet, met uitzondering van Royal Gala. We produceren voor zowel de binnenlandse als exportmarkt. In Portugal beleveren we de drie grootste retailketens. Onze exportbestemmingen variëren per product," legt Ricardo uit.



"Er is voldoende vraag op de binnenlandse markt om onze gehele appelproductie af te kunnen zetten. We zijn echter van mening dat het belangrijk is om toch een klein volume te exporteren. Dit geldt met name voor Royal gala appelen die vooral naar het VK en het Midden-Oosten gaan," vervolgt Ricardo. "Peren en pruimen worden in veel grotere volumes geëxporteerd. Pruimen worden afgezet in het VK, Brazilië, Ierland, Afrika, het Midden-Oosten, Marokko, Duitsland en overige landen."

Ricardo legt uit dat Triportugal nieuwe potentiële markten verkent. "Een goed voorbeeld hiervan is het Midden-Oosten, waar we sinds anderhalf jaar actief zijn. Tot nu toe is het een succes en we merken dat de vraag naar onze producten groeit. Er zijn echter nog veel meer potentiële markten zoals Azië, Zuid-Amerika en Mexico. Azië is moeilijk omdat op dit moment alleen Hong Kong en Singapore open zijn voor export maar het doel is om uiteindelijk naar India, China en Zuid-Amerika te gaan exporteren. Zuid-Amerikaanse landen zullen naar alle waarschijnlijkheid makkelijker te betreden zijn, omdat daar al voorbereidingen worden getroffen om dit mogelijk te maken.




Hij wijst er op dat ze op de exportmarkt met heel wat concurrentie te maken hebben. Op de pruimenmarkt concurreren we met Spanje en Italië, op de perenmarkt met Nederland, België en Italië. De Rocha peer is echter wel een uniek product, dat niet direct de concurrentie met perenrassen uit andere landen hoeft aan te gaan. Het is een knapperige en zoete peer. Het formaat is wat kleiner en de grondsoort zorgt voor een kenmerkende smaak en bite. Bovendien zijn Rocha peren zeer goed houdbaar waardoor zij over lange afstanden kunnen worden vervoerd zonder dat de kwaliteit achteruit gaat. Het probleem is de het korte gat in de productie van Rocha peren in de maanden juni en juli, maar we werken er aan jaarrond te kunnen leveren."

Triportugal zit midden in het pruimenseizoen, dat nog doorgaat tot september/oktober. Ricardo vertelt dat de volumes dit seizoen kleiner zijn maar de prijzen goed. "Soms is het aanbod op de markt te groot waardoor de prijzen dalen. De kleinere volumes dit seizoen leveren betere prijzen op dan vorig jaar, waardoor de productiedaling gecompenseerd wordt. De kleinere productie levert dus geen problemen op."

Voor meer informatie:
Ricardo Silva
Triportugal
T: +351 262 600 272
E: Ricardo@triportugal.pt
www.triportugal.pt