Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Britse E.coli-uitbraak waarschijnlijk door verpakte salades met rucola

In het Verenigd Koninkrijk zijn twee mensen overleden als gevolg van een E.coli-uitbraak, 150 mensen raakten besmet met de bacterie. Om deze reden wordt Britten momenteel geadviseerd slamelanges extra goed te wassen omdat deze mogelijk de bron zijn van de uitbraak. De Britse gezondheidsdienst, PHE, heeft laten weten de precieze oorzaak van de besmetting nog verder te onderzoeken.

Veel van de mensen die de bacterie hebben opgelopen, hadden verpakte salades gegeten met rucola. De autoriteiten hebben groothandelaren gevraagd geen rucola uit het Middellandse Zeegebied meer te importeren omdat dit het naar alle waarschijnlijkheid het herkomstgebied van de sla was.

Volgens Isobel Oliver van de PHE is de E.coli O157 niet gemakkelijk vast te stellen tijdens voedseltesten, de herkomst van de producten is dan ook van belang bij het onderzoek. Uitbraken van E.coli O157 komen niet vaak voor. De PHE ontdekte de uitbraak eind juni. 

Groenten en sla wassen: Hoe doe je dit het best?
Hoewel het wassen van producten geen 100% bescherming biedt, is het toch de beste manier om besmetting te voorkomen. De BBC vroeg twee deskundigen uit de horecabranche naar de beste methode om groenten en sla hygiënisch te bereiden.

"Dompel sla zo'n 20 minuten onder in koud water, zodat restjes aarde goed loskomen. Spoel de sla vervolgens af," vertelt Camilla Schneidemann. Ze beveelt de dompelmethode aan voor alle groenten waar mogelijk nog aarde aan zit, zoals radijs en prei.
 
Champignons kan men volgens Schneidemann beter niet in water dompelen omdat ze teveel water opnemen. "Borstel de champignons schoon. Als ze gebakken worden, zullen de bacteriën door de hitte sowieso gedood worden."

Deskundige Rosalind Rathouse adviseert om alle groenten en fruit, na het verwijderen van wortels en aarderesten, zeer grondig te wassen onder een lopende kraan. Onderdompelen is alleen geschikt om eventuele zandresten van aardappelen te verwijderen.

Voor het schoonmaken van een hele krop sla kan men volgens Rathouse het beste de buitenste bladeren wegdoen, omdat deze het meest aan bacteriën zijn blootgesteld. Champignons kunnen in een grote kom water gewassen worden en vervolgens droog gedept worden met een theedoek.

Haar belangrijkste advies is om er voor te zorgen dat zowel handen als aanrechtblad schoon zijn zodat bacteriën zich niet kunnen verspreiden.

Bron: bbc.com, netdoctor.co.uk
Publicatiedatum: