Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Afghanistan exporteert 20.0000 ton druiven

AGF-handelaren in de Afghaanse provincie Kanadahar verwachten dit seizoen zo'n 40.000 ton druiven te exporteren. Hoewel de druivenoogst zijn hoogtepunt nog niet heeft bereikt, wordt er dagelijks een volume van 50 ton druiven naar Pakistan geëxporteerd. Over een paar dagen zal dit volume waarschijnlijk opgelopen zijn naar 150 ton per dag. In totaal zal er een volume van 20.000 ton in het buitenland afgezet worden, vertelt Haji Nanai Agha, van de Vereniging van AGF-Exporteurs, FFDA.

De druiven worden met name via Pakistan geëxporteerd. Nu de handelsactiviteiten in de haven van Chabahar echter uitgebreid zijn, verwachten lokale handelaren dat dit nieuwe exportmogelijkheden zal bieden.

De markt voor Afghaans fruit is goed in Azië en Europa maar het ontbreekt aan transportfaciliteiten, waardoor handelaren erg afhankelijk zijn van Pakistan. Volgens Agha werd een volume van 20.000 ton druiven geregistreerd geëxporteerd en werd nog eens 20.000 ton niet geregistreerd geëxporteerd. Hij raamt de waarde van het totale exportvolume op €9 miljoen.

Het buurland heeft Afghaanse exporteurs de handel meermaals belemmerd waardoor deze grote verliezen hebben geleden, vertelt Agha. Pakistan zou eveneens toegezegd hebben meer faciliteiten beschikbaar te stellen en de doorstroom van vrachtauto's bij de grensovergangen te verbeteren. 

Ook AGF-handelaar Haji Roohullah denkt dat de haven van Chabahar goede vooruitzichten biedt voor Afghaanse handelaren. De haven ligt dichtbij de Perzische Golf op Iraans grondgebied, op zo'n 700 kilometer van de Afghaanse provincie Nimroz. Omdat de kosten van luchttransport veel te hoog zijn, biedt het transport via de haven een betaalbaar alternatief.

AGF-telers hebben de Afghaanse regering opgeroepen nieuwe markten voor hun producten te verkennen. Dit jaar is de druivenproductie goed maar telers hebben hier geen profijt van omdat zij voor hun export aangewezen zijn op Pakistan en andere landen.

Abdul Baqi Beena, voorzitter van de Afghaanse Kamer van Koophandel, legt uit dat 97% van de druiven naar India en Pakistan wordt geëxporteerd. Een klein volume gaat naar de Verenigde Arabische Emiraten.

Beena zegt dat er overleg heeft plaatsgevonden met de autoriteiten in Iran om de mogelijkheden voor de Afghaanse fruitexport vanuit de haven van Chabahar te onderzoeken. Vorig jaar werd in de provincie Kandahar voor €61,4 miljoen aan vers en gedroogd fruit geproduceerd.
Publicatiedatum: