Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

IJslandse importeur Innnes blij met afschaffen importheffingen

Tholen - Leven op een afgelegen eiland is niet altijd makkelijk. Ook als importeur loop je dan soms tegen grenzen aan. Dat merkte ook Kolbeinn Agustsson van het IJslandse Innnes. Al jaren is hij betrokken bij de import van groenten en fruit. Naast dat hij wijst op enkele knelpunten, geeft hij ook een inkijkje in de specifieke wensen van de consument.


Deze importchampignons vormen de concurrentie van de enige champignonteler op IJsland.


Op de tomatenmarkt is meer concurrentie.

Innnes heeft de ambitie om meer te importeren, maar daarbij loopt het bedrijf wel tegen grenzen aan. "We importeren vooral mixcontainers uit Nederland, daar hebben we ongeveer vijf leveranciers," vertelt Kolbeinn. "In de wintermaanden importeren we uit Spanje. We hebben geïmporteerd uit Chili, maar daarmee hadden we te veel problemen. Er was onder andere onvoldoende ruimte op het schip." Er zijn twee rederijen die de haven van Reykjavik aandoen.

Smaak ondergeschikt
Daarnaast is er aanvoer per vliegtuig. "In de crisisjaren was er voldoende ruimte aan boord van de vliegtuigen voor onze producten, dat wordt steeds lastiger." De lijndienst tussen Reykjavik en Luik heeft sinds kort concurrentie van een lijndienst vanuit Amsterdam. "Icelandair is begonnen met transportvluchten met een 767 vanaf Amsterdam. Luchttransport is duur, maar wel flexibeler."

De tussenstop die veel producten maken in onder andere Rotterdam is niet ideaal. "Ik denk dat directe import beter is voor de kwaliteit van de producten," vertelt Kolbeinn. "De telers hier in IJsland hebben de afgelopen 20 jaar veel werk verzet voor sommige producten naderen we de kwaliteit van de Nederlandse." De IJslandse consument koopt de groenten en fruit vooral met de ogen. "Smaak komt op een tweede plaats, de producten moeten er vooral goed uitzien. Een bloemkool met een klein plekje wordt niet verkocht," legt Kolbeinn uit.

Labels en importprotectie

Consumenten hebben wel een voorkeur voor producten met een label. Del Monte, Cobana, Chiquita, Frutas Esther en Sico doen het goed. De laatste tijd is de retail echter steeds meer gaan focussen op prijs en is de kwaliteit van ondergeschikt belang geworden. "De supermarkten vergeten de kwaliteit. Dat komt ook omdat we hier prijschecks hebben waarbij alleen naar de prijs gekeken wordt en de kwaliteit niet meetelt. Dat houdt de kwaliteit van de producten laag."

Komende zomer wacht de IJslandse retail nog een aardige verandering. De Amerikaanse keten Costco opent dan een eerste vestiging op het eiland. Bekend om de lage prijzen, verbaasd het Kolbeinn hoe rustig er gereageerd wordt op dit nieuws. "Het is opmerkelijk hoe ontspannen de IJslandse supermarkten zijn. De prijzen in de supermarkten zijn hoog en hoewel de frequentie van de schepen die Reykjavik niet hoog is, kan dit wel de markt veranderen."


Het huidige pand waar de AGF-tak van Innnes gevestigd is...


...is wat aan de krappe kant. Niet voor niets wordt er nagedacht over nieuwbouw.

Costco naar IJsland

En hoewel IJsland veel Europese regelgeving overneemt, heeft de regering de mogelijkheid om importheffingen in te stellen. Op die manier wordt bijvoorbeeld de aardappelteelt in het land beschermt. "De importeurs willen liever van die belastingen af. Eind van dit jaar worden weer enkele heffingen afgeschaft op onder andere broccoli, witte kool, bloemkool en ijsbergsla." Dat zal er waarschijnlijk toe leiden dat telers stoppen. Ter illustratie, er is een importheffing van 50 cent per kilo op champignons, waardoor een krat gevlogen champignons 1,30 euro kost. Nog een voorbeeld, de heffingen op importaardappelen zijn jaarrond van kracht. Ook al is er geen aanvoer van IJslandse aardappelen in mei en juni, toch moeten importeurs een certificaat hebben. "Het is prima om de sector te beschermen, maar de regels moeten niet te gek worden."


IJslandse komkomers.


Rijpkamers voor de bananen.

De groenten en fruitafdeling van Innnes werd anderhalf jaar geleden verworven door een overname van het bedrijf Bur. Dat bedrijf was specifiek gericht op import van groenten en fruit en opgericht in 2002. "Door die overname zijn we onderdeel geworden van de grootste importeur van voedingsmiddelen." Een van de voordelen is dat het marketing budget van Innnes groter is. Met een omzet van 56 miljoen euro in totaal is Innnes een grote speler. "Onze belangrijkste markt is in Reykjavik, maar we zijn ook sterk in het achterland."

Meer informatie:
Innnes
Kolbeinn Agustsson
+345 510 9400
Ka@innnes.is
http://innnes.is/