Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dirk Garos (Restrain) over rapport Potato Council:

"Goede bakkleur industrie-aardappelen met ethyleen-bewaartechniek bewezen"

Tholen - Tien jaar geleden ontstond in Engeland een visie op het bewaren van aardappelen en uien zonder chemicaliƫn. Een groep telers heeft meerdere jaren deze nieuwe bewaartechniek met ethyleengas bestudeerd, getest en geperfectioneerd. Inmiddels is deze techniek in de aardappelen- en uienbewaring welbekend onder de naam Restrain. Voor de bewaring van industrie-aardappelen werd deze techniek - in tegenstelling tot de tafelaardappelen - altijd met de 'handrem erop' gepromoot vanwege het scepsis dat bestond over de versnelde ontwikkeling van suikers door ethyleen, waarmee de aardappelen in het bakproces te donker zouden worden. Uit onderzoek van Potato Council blijkt nu dat de bakkleur goed blijft. "Een doorbraak, na vier jaar onderzoek", reageert Dirk Garos, enthousiast.



"Als je aardappelen bewaart, gaan ze in de loop der tijd suikers vormen, omdat het zetmeel wordt omgezet in suiker. Iedereen was er altijd bang voor dat ethyleen de toename van de suikers versnelt, waardoor in het bakproces de suikers te donker zouden worden. Voor frietfabrieken en fastfoodrestaurants is dat funest omdat ze alleen de zogeheten 'golden fries' willen. Dit onderzoeksresultaat is daarom de start van een belangrijke 'game-change'", vervolgt Dirk. "De veelgebruikte CIPC-middelen met Chlorpropham zijn al tientallen jaren in de markt, maar komen steeds meer onder druk te staan vanwege de aanwezige residuen. Ethyleen is een goed alternatief, zonder residu, makkelijk toepasbaar en zelfs een stuk goedkoper. Alle andere alternatieven zijn drie tot vijf keer zo duur."

"Extra voordeel met ethyleen is dat je geen last hebt van interne kieming. In tegenstelling tot CIPC-middelen is dat namelijk onmogelijk, omdat ethyleen volledig tegengesteld werkt. Ethyleen blokkeert weliswaar de celstrekking, maar de celdeling gaat gewoon door. Onderzoeker Glyn Harper concludeert in het onderzoek dat het in een kiemlustig jaar verstandig is om bij het inschuren een hele lage dosis CIPC-middelen toe te passen, maar de rest van het seizoen alleen met ethyleen te werken", vervolgt Dirk. "Met het bewijs dat we nu hebben, ontstaat er in de industrie-aardappelen voor ons een enorme markt. We zien nu al dat telers in Scandinaviƫ en Rusland vol instappen, maar we verwachten ook dat frietfabrieken in andere markten in zullen stappen, omdat afnemers vanwege de residuen op de CIPC-middelen steeds terughoudender worden met deze middelen. Een paar grote spelers in de friet gaan nu al met ethyleen opschalen!"

Klik hier voor het onderzoeksrapport

Voor meer informatie:
Dirk Garos
Restrain
0031-653869221
Dirk.Garos@restrain.eu.com
www.restrain.eu.com