Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt citroenen

De oogst in Argentinië is vertraagd en Europa is in de ban van de Citrus Black Spot (CBS). De opgeworpen maatregelen maken het de Zuid-Afrikaanse exporteurs niet makkelijk. In combinatie met een kleinere oogst in Spanje en problemen rond de Turkse citroenen resulteert dat in een vrijwel lege markt en torenhoge prijzen. In de VS zijn de prijzen ook goed. Alleen Californië is aan de markt en in de herfst volgen de woestijnregio's. Tot die tijd zal de prijs naar verwachting stijgen. Het Midden-Oosten is mede door de ramadan een goede markt. Alleen in Azië lijkt de markt traag, zo melden Zuid-Afrikaanse exporteurs. De reden is niet helemaal duidelijk.

Argentijnse aanvoer kleiner
De oogst in Argentinië is kleiner. Door extreem weer is de oogst beschadigt en vertraagd. In de raming wordt gesproken over een krimp van 20%. Door regenval is een groot deel van de citroenen niet geschikt voor export. De vraag is echter fors gestegen, volgens de cijfers is er 30% meer vraag dan vorig jaar. De Argentijnen profiteren vooral van de kleine Spaanse oogst. Dat heeft gevolgen voor de prijzen die 15-20% hoger liggen dan vorig jaar.

Ook vanuit het Midden-Oosten is er vraag naar de citroenen, de Argentijnen zien dit als een potentiële groeimarkt. Het handelsakkoord met de VS is in een vergevorderd stadium, maar nog niet rond. Daarnaast werken de exporteurs aan toegang tot China. Momenteel is Europa nog altijd de belangrijkste markt.

Zuid-Afrikaans seizoen stopt eerder
De vroege ramadan is goed voor de export naar het Midden-Oosten dit jaar. De vraag van die markten was goed, Zuid-Afrika exporteerde een groot deel van de vroege oogst naar deze markt. in het algemeen is de vraag naar citroenen goed, alleen in China blijft de vraag achter. Waarom de Chinese markt lastig is voor de Zuid-Afrikaanse citroenen is niet duidelijk. Mogelijke oorzaken zijn het Chinese en Amerikaanse seizoen waarop de Zuid-Afrikaanse export volgt. Ook kwaliteitsproblemen kunnen een rol spelen.


Bron: Agrihub/Citrus Growers Association

Het land stopte de export van biologische citrus naar Europa. Reden zijn de CBS-maatregelen van de EU en het aantal onderscheppingen vorig jaar. Telers kunnen gewasbeschermingsmiddelen inzetten tegen de CBS, maar dat is in de biologische teelt uitgesloten.

Op dit moment is de regio Sunday's River Valley in de Oostkaap aan de markt. De oogst eindigt dit jaar naar verwachting vroeg. De oogst kon eigenlijk ongehinderd plaatsvinden, maar als het weer omslaat kan dat nog wel gevolgen hebben. In het algemeen is het geen slecht jaar voor de exporteurs, maar het is ook geen ideaal jaar voor de export, vertelt een exporteur. De maten zijn klein en Europa heeft strenge CBS-eisen gesteld, maar er wordt nog altijd geëxporteerd naar Europa. Door de restricties wordt er op een andere manier gewerkt door de exporteurs en moeten importeurs in Europa er rekening mee houden dat ze niet de volumes krijgen die ze verwachten. De prijzen zijn echter goed en daar profiteert de sector van. Naast Europa blijken Rusland een goede markt. Zuidoost-Azië is een trage markt, daarvoor is geen duidelijke oorzaak. Het Midden-Oosten is een stabiele markt met een goede vraag.

Europa in ban van CBS
De Europese citroenenmarkt is momenteel oververhit. Hoewel Zuid-Afrika minder citroenen lijkt te exporteren vanwege de CBS maatregelen van de EU, de export van biologische citroenen is zelfs helemaal stil gevallen, geven de statistieken een tegenovergesteld beeld. Argentinië is later aan de markt en met minder volume. In combinatie met een hoge vraag en een moeizame aanvoer van limes resulteert dat in hoge prijzen. Volgens de importeurs zal die situatie voorlopig niet veranderen

Spanje sluit seizoen met torenhoge prijzen
Na drie succesvolle seizoenen wordt de citroenenteelt populair. Voor de komende jaren wordt een groeiend areaal verwacht. Het seizoen sloot met torenhoge prijzen boven de 1,30 euro voor de Verna. De oogst viel voor de Primofiori 30-40% lager uit en voor de late Verna meer dan 50% lager dan vorig jaar. Doordat ook Turkije problemen had met de oogst en Argentinië later aan de markt kwam, rezen de prijzen voor Spaanse citroenen tot grote hoogte. Door de kleinere oogst viel de export 14% lager uit. Vooral de industrie kreeg fors minder volume geleverd, 100.000 ton dit seizoen tegen 305.000 ton in het voorgaande seizoen.

Volgend jaar zal de oogst naar verwachting weer normaal zijn en uitkomen rond de 1 miljoen ton. Daarmee is Spanje tweede op de wereldranglijst naar productie. Argentinië neemt de eerste positie in.

Italië investeert in seizoensverlenging
Volgens de cijfers daalt de productie in Italië met 10%. De export is wel gestegen tot 20.000 ton in februari 2016. Dat is 5.000 ton meer dan in het voorgaande seizoen. De oogst in Syracuse (Sicilië) begint in oktober en duurt tot juni. Daarna volgt import uit Zuid-Afrika en Argentinië. Het meest geïmporteerde ras is Eureka. Om het Italiaans seizoen te verlengen en onafhankelijker te worden van import, investeren telers in uitbreiding van het areaal. Onder andere late rassen als Verdello en vroege rassen Femminello en Siracusano worden aangeplant. De citroenen worden op de binnenlandse markt verkocht, daarnaast is er export naar onder andere Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Engeland, Denemarken, Finland en Zweden.

Franse markt leeg
Een lege markt resulteert in een hogere prijs, maar de consument is bereid die prijs te betalen voor de citroenen. Momenteel wordt er geïmporteerd uit Argentinië, maar omdat het land nog aan het begin van het seizoen is, zijn er ook klachten over de kwaliteit. De eerste containers zijn inmiddels binnen, later kan de kwaliteit nog verbeteren.



Britse prijzen stabiel
De Britse markt is stabiel met 20 tot 25 pond (23-29 euro) per doos, afhankelijk van de maat. Dat is een goede prijs voor het citrus. De import uit Zuid-Afrika is kleiner dan vorig jaar, wat mede komst doordat Zuid-Afrikaanse exporteurs huiverig zijn vanwege de CBS maatregelen van de EU. Als er CBS wordt aangetroffen moet de container teruggestuurd worden. Ook de aanvoer uit Argentinië is kleiner en er zijn wat kwaliteitsproblemen gemeld. Daarentegen wordt er wel geïmporteerd uit Bolivia.

België: citroenen raken de grond niet
De aanvoer in België is zo klein en de vraag dermate hoog dat de citroenen nauwelijks de grond raken. De prijzen lagen vorige week rond de 37/38 euro voor 18 kilo en naar verwachting gaat de prijs verder omhoog. De aanvoer uit Argentinië is klein en ook de oogst van Verna citroenen in Spanje viel tegen.

Nederlandse markt kent goede prijzen
De verkoopprijzen voor de Zuid-Afrikaanse citroenen dit seizoen zijn goed. Of dit zo blijft is sterk afhankelijk van de volumes die nog vanuit Zuid-Afrika en Argentinië gestuurd gaan worden in de komende periode. Vanuit Zuid-Afrika blijven de grote volumes in citroenen achterwege. Dit is onder andere een gevolg van de CBS maatregelen waardoor exporteurs ervoor kiezen minder risico te nemen en te exporteren naar andere gebieden dan Europa.

Israëlische sector in zwaar weer
De citroenensector stagneert al een decennium door een overaanbod en een gebrek aan exportmarkten. Eind jaren '90 hief de regering de prijscontroles op. Veel citroenentelers brachten grote volumes op de binnenlandse markt. Daardoor verdwenen exportmarkten van de radar, Spanje en Turkije namen de positie van Israël over.

Als gevolg van de overheidsmaatregel om de prijzen vrij te geven, hadden de telers veel succes. De extra inkomsten werden geïnvesteerd in areaaluitbreiding en nieuwe telers stapten in de markt. in tien jaar tijd is het areaal bijna verdubbeld, waarvan veel volledige productie is. De grote aanvoer overstijgt de lokale vraag wat resulteert in lage prijzen en dalende omzetten voor telers.

In enkele uitzonderlijke situaties, bijvoorbeeld met kleine oogsten in Spanje en Turkije, is export mogelijk, maar de volumes zijn klein. In het seizoen 2015/2016 werd 2.500 ton geëxporteerd, wat in lijn ligt met voorgaande jaren. Enige voordeel voor de telers: de citroenen zijn bijna jaarrond beschikbaar, dus er kan snel ingesprongen worden op tekorten in de markt.

Prijzen Rusland +30%
De piek voor de citroenen ligt doorgaans in de wintermaanden. De vraag is momenteel stabiel. Het citrus wordt ingevoerd uit Zuid-Afrika, Argentinië en Uruguay, die een stabiele aanvoer hebben. Prijzen liggen zo'n 30% hoger dan vorig seizoen, Zuid-Afrikaanse citroenen brengen tussen de 33 en 34 dollar per doos op. De kalibers van de Zuid-Afrikaanse citroenen zijn eigenlijk te klein voor de Russische markt, daar tegenover heeft de Argentijnse productie kwaliteitsproblemen door het weer.

Hoge prijzen voor Californische citroenen
De citroenenteelt is geconcentreerd in Central Coast in Californië. Daardoor zijn de prijzen goed. In de zomermaanden piekt de vraag naar de citroenen, een prijsstijging in de komende weken is dan ook niet uitzonderlijk. Later in het seizoen, in de herfst pakken de woestijnregio's van Californië en Arizona de markt op. De grote aanvoer in het najaar doet de prijsstijging keren. De eerste citroenen uit deze regio's kunnen in augustus op de markt komen, maar het seizoen barst pas echt los in september/oktober.

Op 7 juli bracht een doos (maat 75) tussen de 37 en 38 dollar op. een handelaar vertelt dat de prijzen piekten tot 45 dollar voor de grotere maten. Tegen het einde van de zomer kan de prijs de 50 dollar grens bereiken.


Elke week publiceren FreshPlaza en AGF.nl een overzicht van de marktsituatie van een product in een wereldwijde context. Met deze artikelen willen we een beeld geven van een wereldmarkt, die steeds kleiner wordt door de globalisering. Volgende week staan meloenen centraal.