Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ierse consumenten besteden €175 mln aan aardappelen

Ierland's eerste oogst aan Queens-aardappelen is twee weker later dan normaal. De reden hiervoor is de koudere temperaturen van deze lente. Nu de aardappelen van het nieuwe seizoen deze week in de schappen belanden, zullen Ierse consumenten in de komende maanden naar verwachting ongeveer 20.000 ton aan Queens-aardappelen kopen.

Om het begin van dit nieuwe seizoen in te luiden komt Bord Bia met een promotiecampagne. Hiervoor is onder andere voedingsexpert en TV-persoonlijkheid Aoife Hearne aangetrokken als ambassadeur voor Bord Bia. De campagne luidt "Potatoes – More Than A Bit On The Side" en behelsde onder andere een bezoek aan het teeltbedrijf Pettit in Wexford van Hearne en een aantal vertegenwoordigers van Bord Bia, de Irish Potato Federation en de Irish Farmers Association.

"De smaak van een nieuw seizoen aan Queens is er een die voor veel mensen nostalgische waarde heeft. De aardappelen gaan goed samen met een gezond eetpatroon voor zowel kinderen als volwassenen. De aardappelen zijn van nature vet- en glutenvrij en zijn een goede bron van vezels, vitamine C en vitamine B. Ook bevatten ze drie keer zoveel kalium als bananen," aldus Hearne.

Volgens Lorcan Bourke van Bord Bia zijn aardappelen nog steeds een basisonderdeel van het avondeten. "1,65 miljoen Ierse gezinnen kopen 120 miljoen pakken aardappelen en geven dit jaar ongeveer €175 miljoen hieraan uit. De aardappelen van het nieuwe seizoen hebben volgens veel Ieren een echte zomersmaak. Nu is echt de ideale gelegenheid om te laten zien hoe voedzaam en veelzijdig ze zijn. Om dat te benadrukken introduceren we onder andere 20 zomerrecepten op www.potato.ie."

Het Ierse areaal voor aardappelen beslaat dit jaar ongeveer 8.200 hectare. Dat is ongeveer net zoveel als vorig jaar, wat een indicatie is dat de afname in aardappelconsumptie is gestopt. De consumptie van aardappelen nam de laatste jaren af. Veel consumenten vervingen de aardappelen met rijst of pasta. 

De promotiecampagne van Bord Bia in samenwerking met het Ierse ministerie van landbouw en met financiering van de EU is bedoeld om de trend een halt toe te roepen.

Meer details over de Bord Bia-campagne en een volledige lijst met de recepten is te vinden op www.potato.ie
Publicatiedatum: