Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Wij mogen niet meer doen wat we altijd deden"

Faillissement Refresh Fruit direct gevolg Russische boycot

Tholen - AGF-exporteur Refresh Fruit uit Poeldijk is vandaag door door de rechtbank in Den Haag failliet verklaard. Het bedrijf was gespecialiseerd in de AGF-export naar Rusland en de Russische boycot heeft het bedrijf uiteindelijk de das om gedaan. "Wij mogen niet meer de handel doen die we altijd deden", verklaart Pieter Rijk. Bij het bedrijf op ABC Westland waren 3,5 FTE actief.

Hoewel Pieter geen excuus wil aandragen voor het faillissement is hij wel teleurgesteld in de hulp vanuit de overheid en instanties. "Ik weet ook wel dat de sector niet afhankelijk is van Refresh Fruit, maar wij waren een pionier op Rusland en hebben eraan meegeholpen om die export open te breken. Als je dan ziet wat er allemaal gedaan wordt voor compensatie aan telers, dan verbaast het me dat niemand bij mij heeft aangeklopt, terwijl mijn bedrijfsactiviteiten puur om politieke redenen zijn geblokkeerd en wij 100% afhankelijk waren van deze markt. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld perentelers die een grote klap hebben gehad dan andere producten, maar daarvoor nergens gecompenseerd worden door de overheid."

"Als ik zie welke budgetten in Polen zijn vrijgemaakt om de export naar nieuwe markten te stimuleren, dan komen wij als Rusland-pioniers er in Nederland erg bekaaid van af. Ik heb die lobby vanuit Nederlandse hoek gemist. Wij zijn wel degene die de markten hebben opengebroken, in tegenstelling tot de telersverenigingen die nu de markten aan het volstampen zijn", vervolgt Pieter. "Ook de houding van instanties als het KCB komen de handel niet ten goede. Zij staan op de voorste rij als er een sticker niet goed vastgeplakt zit, maar als er een slinger aan de afzet gegeven moet worden, geeft niemand thuis."

Een doorstart is volgens de handelaar niet eenvoudig. "We zijn wel aan het proberen om iets anders op te pakken, maar het gros van onze contacten is door de Russische boycot ook in de problemen geraakt. Het valt niet mee om zomaar even een nieuwe markt op te bouwen en we zijn hierdoor genoodzaakt om echt van helemaal opnieuw te beginnen."

Voor meer informatie:
Pieter Rijk
06-53404075
refreshfruit@live.nl