Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Franse student ontwikkelt draagbaar gewasbeschermingsmiddelenmelder

Een 25-jarige Franse student heeft een prijs van €150.000,- gewonnen om een bestrijdingsmiddelenmelder te ontwikkelen voor verse groenten en fruit. Gemiddeld wordt in de conventionele landbouw een aardappel 18,9 keer met gewasbeschermingsmiddelen behandeld en een appel 35,1 keer voor ze in winkels terechtkomen. Simon Bernard zit in zijn laatste jaar aan de Ecole Nationale Supérieure Maritime in Le Havre. Hij heeft de 'Scan Eat' ontwikkeld, die de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen op producten kan meten.

De student zegt dat hij vorig jaar van een infrarode spectrometer hoorde die zo klein is als een USB-stick. Hij bedacht dat het gebruikt zou kunnen worden om bestrijdingsmiddelen in verse producten mee te meten. De infrarode minispectrometer werd in 2014 gebruikt door het beginnende Israëlische bedrijf Consumer Physics om 'Scio' te ontwikkelen, een draagbaar apparaat om planten, voedsel en medicijnen te scannen op hun moleculaire samenstelling. Tellspec heeft deze technologie ook - met minder precisie - in smartphones gebruikt om de hoeveelheid calorieën op een bord te meten.

Om 'Scan Eat' te gebruiken, moet de app op je telefoon worden gedownload om daarna groenten of fruit kunnen scannen met een apparaat ter grootte van een USB-stick. De moleculaire informatie verschijnt als algoritmes die in begrijpelijke bestrijdingsmiddelenniveaus worden omgezet. De student zal deze algoritmes ontwikkelen aan de hand van een contract van 9 maanden met het ministerie van Landbouw. Is de ontwikkelde technologie succesvol dan zou de student een tweede subsidie kunnen krijgen die tot €500.000 zou kunnen oplopen.
Publicatiedatum: