Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nijs van Zuilen (BerryBrothers): Eigen teelt blauwe en rode bessen in Portugal

"Klanten willen zekerheid in volume en prijs"

Tholen - BerryBrothers startte dit jaar met de rode bessen van het ras Junifer uit de verwarmde kassen op 23 mei. "Portugal was dit jaar zeker tien dagen later dan anders, waardoor het seizoen samen viel met het Nederlandse seizoen. Desondanks waren de prijzen goed van de Nederlandse rode bessen en kijken we terug op een goed seizoen uit de kas", vertelt Nijs van Zuilen.


De tweelingbroers Gerco en Nijs van Zuilen

"Van de rode bessen uit Portugal stonden de prijzen erg onder druk onder andere door het grote volume. Dit resulteerde in zeer lage prijzen. Mede door vooraf afgesproken programma's konden we de gang er goed inhouden. Deze week oogsten we de laatste rode bessen uit Portugal", vertelt Nijs van Zuilen.

"Tot en met eind augustus oogsten we Nederlandse rode bessen - voornamelijk Rovada beschikbaar vanaf eind juli -waarvan een groot gedeelte bewaard wordt in onze ULO cellen. Hierdoor kunnen we tot en met april volgend jaar rode bessen leveren", vervolgt de teler.

Blauwe bessen
"Het seizoen blauwe bessen uit Nederland en Portugal is reeds gestart met een goede vraag- en prijsvorming. Noord Portugal is tien dagen later gestart dan andere jaren. Momenteel zitten we in de volle productie vanuit Noord-Portugal waar we zelf een teeltbedrijf hebben van 3 hectare rode bessen (Junifer) en 4 hectare blauwe bessen (Duke). Daarnaast vullen enkele telers uit deze regio ons assortiment aan met blauwe bessen van het soort Duke, Draper en Liberty. Dit seizoen zal doorlopen tot en met begin augustus", vertelt Nijs.



Vanuit Nederland begint het volume langzaam aan toe te nemen en we verwachten dan ook dat we eind volgende week volop in de productie zitten van het ras Duke. We hebben blauwe bessen beschikbaar tot eind oktober in allerlei soorten verpakkingen en eventueel private label van de klant."
 
Bramen
Het bramenseizoen is bij ons begin juni begonnen van het ras Lochness uit de gestookte kas. Vanaf deze week komt ook de productie langzaam op gang van de rassen Lochtay en Lochness buiten onder de tunnels. De vraag en de prijs van de bramen is momenteel goed en stabiel te noemen. Ons seizoen met bramen loopt door tot en met begin oktober.


 
Frambozen
In Roggel telen we op 7,5 hectare frambozen van het ras Kwanza. Deze week zijn we begonnen met een klein volume aan frambozen, dit volume zal wekelijks gaan toenemen. Vanaf 1 september neemt de vraag naar Nederlandse frambozen vaak toe, hier ligt dan ook onze focus. We hebben frambozen beschikbaar tot de eerste nachtvorst, meestal eind oktober", vervolgt Nijs.



"80% van onze frambozenoogst heeft al een bestemming. We hebben verschillende klanten waarvoor we speciaal frambozen (Kwanza en Kweli) telen omdat deze klanten zekerheid in volume en prijs willen. Dit is de manier waarop wij denken dat zachtfruit geteeld moet worden. Vanaf volgend jaar gaan we uitbreiden in de teelt van frambozen die we dan in tunnelkassen gaat telen vanaf 1 juni t/m half oktober. Door het telen in tunnelkassen zijn we minder afhankelijk van het weer en kunnen we de kwaliteit beter waarborgen", besluit Nijs.

Voor meer informatie:
Berrybrothers B.V.
Nijs van Zuilen
Nijken 18
6088 NR Roggel NL
Mobiel: 0031-646708453
Kantoor: 0031-475496214
n.vanzuilen@berrybrothers.nl
www.berrybrothers.nl