Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

80% Duitsers wil geen glyfosaat

83 Procent van de Duitsers is tegen de verdere toelating van het omstreden gewasbeschermingsmiddel glyfosaat. Dat is de uitkomst van een representatieve enquête die gehouden werd door het Forsa-instituut in opdracht van Greenpeace. 96 procent zegt bereid te zijn om meer voor levensmiddelen te betalen wanneer deze zonder glyfosaat geproduceerd zouden worden.

"Consumenten willen geen levensmiddelen die een risico vormen", zegt Christiane Huxdorff, landbouwdeskundige van Greenpeace. "De twijfel aan de veiligheid van het meest gebruikte gewasbeschermingsmiddel mag niet langer genegeerd worden. De Bondsregering moet het voorzorgsprincipe serieus nemen en tegen een verdere toelating van glyfosaat stemmen."

Forsa heeft op 20 en 21 juni in heel Duitsland 1.000 burgers ondervraagd. Daarbij stelden de opinieonderzoekers ook vragen over milieubescherming in de landbouw. Vrijwel alle ondervraagden vinden dat de landbouwsector bronnen als water en grond voor toekomstige generaties moet beschermen (96 procent) en verantwoordelijkheid moet nemen voor het behoud van de biodiversiteit (93 procent). Drie kwart (74 procent) is van mening dat er in de landbouw geen gewasbeschermingsmiddelen ingezet zouden moeten worden.

Duitsers willen milieubescherming in plaats van goedkope levensmiddelen
Slechts een minderheid van de ondervraagden ziet het als een opgave van de landbouwsector om zo mogelijk goedkope levensmiddelen te produceren (38 procent). Daarentegen zijn bijna alle ondervraagden bereid om meer te betalen voor de productie zonder de inzet van glyfosaat. De prijs van appelen zou per kilo met vijf cent omhoog kunnen gaan.

Glyfosaat wordt op circa 40 procent van de Duitse akkers gebruikt en is schadelijk voor de biodiversiteit. Het internationaal agentschap voor kankeronderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beoordeelt glyfosaat als "waarschijnlijk kankerverwekkend", maar andere onderzoeken spreken dit vermoeden tegen. Forsa vroeg of het gewasbeschermingsmiddel ook verboden zou moeten worden wanneer niet wordt aangetoond dat glyfosaat kankerverwekkend zou zijn: 75 procent van de personen die voor een glyfosaatverbod stemden vonden dat glyfosaat ook in dat geval verboden zou moeten worden en wel om milieubeschermingsredenen. "In een moderne, duurzame landbouw is er geen plaats voor glyfosaat. Gewasbeschermingsmiddelen brengen onze gezondheid en de basis van onze levensmiddelenproductie in gevaar", aldus Christiane. "Het politieke touwtrekken om een verdere toelating moet ten einde komen."

De volledige enquête is online te vinden op: http://gpurl.de/FkHKQ

Voor meer informatie:

Greenpeace
Simone Miller
Simone.Miller@greenpeace.de
Tel: 040/30618-343
Publicatiedatum: