Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zwitserland: moeilijk aspergeseizoen loopt ten einde

Een goede kwaliteit, maar een beneden gemiddelde hoeveelheid: de balans van de Zwitserse aspergetelers valt minder goed uit dan gehoopt. Vorst maakte het de groene asperges moeilijk en de vele regen verstoorde het oogstproces.

Op 22 juni hebben Walter Pfister en zijn team de laatste asperges gestoken. Voor de mensen van het 'Jucker Farm' in Seegräben ging daarmee een aspergeseizoen ten einde dat vanwege de vele neerslag vooral één ding was: veeleisend. "De oogst verliep moeizaam en was verbonden met veel extra werk, omdat we deels water af moesten pompen dat zich tussen de dammen verzameld had", verklaarde Walter. De teler is bezorgd omdat de grond vanwege het staande water geen lucht kreeg. "Welke uitwerking dat op de middellange en lange termijn op de aspergeculturen heeft, weten we nog niet."


Foto: Witte asperges blijven van vorst bespaard. Zij groeien namelijk – anders dan groene asperges – in gronddammen die de asperges beschermden. Bron: LID

Het slechte weer was erger voor de groene asperges dan voor de witte, vertelt Walter. De nachten met vorst eind april en voor Pinksteren hebben ervoor gezorgd dat de groene asperges bevroren. "Dat heeft ons de oogst van een hele week gekost", aldus Walter. De oogstuitval als gevolg van de vorst raamt hij op in totaal circa 20 procent.

De eerder mild/koele temperaturen in het voorjaar hebben volgens Walter de groei van de asperges sterk afgeremd, maar hadden wel een positieve uitwerking op de kwaliteit.


Foto: De oogst van witte asperges is arbeidsintensief. Bron: LID

Minder geoogst dan verwacht
Voor Jürg Weber van Landi Hüttwilen en omgeving, die in heel Zwitserland asperges verkoopt, bleef de oogst onder de verwachtingen. Hij gaat uit van een 20 procent kleinere oogst dan gemiddeld. De verschillen zijn per regio echter zeer verschillend, benadrukt hij. De vorst eind april heeft ervoor gezorgd dat de groene asperges bevroren en daardoor gedurende circa 10 dagen niet verkrijgbaar waren. Grotere hoeveelheden groene asperges waren daarom pas weer vanaf eind mei verkrijgbaar. "Dat was niet ideaal, omdat vanaf eind mei de trek in asperges langzaam afneemt", aldus Jürg.

De kleinere aspergeoogst heeft volgens Jürg niet geleid tot een stijging van de prijzen. "We proberen steeds een prijs voor het gehele seizoen vast te leggen." De speelruimte voor prijsverhogingen is toch al klein, aldus Jürg. Want de regering beschermt Zwitserse asperges niet tegen importwaren. Daarom kan men de prijzen niet zomaar verhogen zonder gevaar te lopen dat de consumenten kiezen voor goedkopere importasperges.

Met de kwaliteit van de asperges is Jürg tevreden: "Kwalitatief gezien was het een zeer goed jaar van de eerste tot de laatste dag – ondanks het slechte weer. Dat hadden we niet verwacht."

Op 24 juni was het klaar
De aspergeoogst eindigde op 24 juni zodat de planten voldoende kracht voor het volgende jaar kunnen verzamelen. Asperges lopen na de laatste keer steken opnieuw uit en vormen een groene struik. Deze dient voor de fotosynthese, waarmee de asperge energie tankt die voor het uitlopen in het volgende jaar gebruikt wordt.


Foto: De nachtvorst in het voorjaar deerde de witte asperges niet. Bron: LID

Bron: LID Schweiz, Michael Wahl
Publicatiedatum: