Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
GroentenFruit Huis ondersteunt oproep LTO Nederland

Schade-update: Oogst aardappelen, uien en industriegroenten valt in het water

Tholen - De regen en hagel hebben zich ook laten gelden in de industriegroententeelt in met name het zuiden van het land. "Ik werk nu twintig jaar voor Vereniging van de Nederlandse Groenten- en Fruitverwerkende Industrie (Vigef), maar dit heb ik nog nooit zo meegemaakt. Er valt niet veel aan te nuanceren", vertelt secretaris Peter Rijnhout. "Daarbij heeft Niet alleen Nederland schade aan de oogst, maar geldt dit ook voor Belgiƫ, Duitsland en het noorden van Frankrijk."

"Alle verwerkingsfabrieken hebben met de schade te maken. Een aanzienlijk deel van de productie is beschadigd en wat er wel beschikbaar is, kan in sommige gevallen niet worden geoogst omdat men het land niet op kan. Ook is het in veel gevallen onmogelijk om voor de volgende teelt te zaaien. Het is de ene tegenvaller na de andere", vervolgt Rijnhout. "Met name met de levering van de eerste zomergroenten, zoals doperwten, wortelen en spinazie is nu vertraagd, maar ook de volgende oogsten, zoals sperziebonen lopen spaak."

Zie ook: Hagel veroorzaakt 70 miljoen euro schade in tuinbouw

Ook de spinazie en bieten van groententeler Adrie van de Einden hebben de enorme hagelstenen en regenbuien niet overleefd. "Ik ga mijn schade verhalen", zegt hij in Trouw.


De weersomstandigheden hadden directe gevolgen in het winkelschap hier voor het spinazie-aanbod bij de Plus


Ook de aardappelteelt is geraakt. Nedato meldt op haar site dat haar telers in Midden- en Oost-Brabant en Limburg hebben forse schade opgelopen door water en plaatselijk hagel. Naar schatting 15% van het areaal is verloren. Een aantal percelen zijn niet meer of zeer moeilijk te berijden, waardoor phytophthorabestrijding ook problematisch wordt. "Een forse teleurstelling voor onze telers."

Hetzelfde geldt voor de uienteelt."Op sommige plaatsen in het zuidwesten in het oostelijke deel van Zeeuws Vlaanderen daar gaan sommige percelen door de nattigheid enorm tekenen. Hier zie je op diverse percelen grote plekken die wegvallen door de nattigheid", vertelt Peter Vroegindeweij, verkoper van De Groot & Slot in Zuid-Nederland en Belgiƫ.



"In het zuidwesten is dit het gebied dat het meest last heeft van de extreme neerslag. Op veel plaatsen zijn er felle buien geweest, maar heeft er niet lang water gestaan op de percelen. Door de hagel die we eind april hebben gehad in het zuidwesten zie je ook dat deze percelen erg dun staan qua gewasstand. Er staan te weinig planten op een meter en een wisselende stand. Hierdoor wordt het straks moeilijk om het juiste moment van MH behandeling te bepalen. Of moet er misschien wel worden gekozen om deze behandeling niet te doen", besluit Peter.

Zijn collega Rinus Struik voegt toe dat er ook in de omgeving Reusel veel schade is. "Eerst door teveel regen en daarna de zware hagel. Daar zijn percelen volledig afgeschreven. Dit is ook zo in Limburg, maar daar is het meer plaatselijk. Er zijn geen percelen waar niets aan mankeert."

GroentenFruit Huis ondersteunt de oproep van LTO Nederland, ZLTO en LLTB om de vorige week opgelopen water- en hagelschade bij telers en tuinders in Brabant en Limburg uit te roepen tot nationale ramp.

GroentenFruit Huis onderstreept dat de nood bij veel telers hoog is, zowel glas- als vollegrondstelers zijn getroffen. "Vernielde kassen worden in de meeste gevallen door de verzekering gedekt, maar de problemen rond de afzet en de gevolgschade zijn eveneens groot en die worden vaak niet gedekt", aldus directeur Richard Schouten. "Als je bijvoorbeeld bij de vollegrondsteelt kijkt naar meerjarige planten zoals asperges en blauwe bessen, is nog nauwelijks te voorspellen wat de gevolgen van de wegrottende wortels op de wat langere termijn zijn. Ook de handel gaat hier last van krijgen, vanwege het mogelijk niet kunnen beleveren van hun klanten zoals supermarkten en foodservice bedrijven."

Als sectororganisatie voor de afzetketen van groenten en fruit ondersteunt GroentenFruit Huis daarom het initiatief van LTO Nederland om de overheid te vragen in actie te komen. GroentenFruit Huis voorziet dat veel van de bij hun Producentenorganisaties aangesloten teeltbedrijven het anders niet zullen redden.

Zie ook: Hagel veroorzaakt 70 miljoen euro schade in tuinbouw