Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Noodweer treft fruitsector hard

Zowel de Nederlandse als de Belgische landbouwsector zijn hard getroffen door het noodweer van afgelopen donderdag, 23 juni. Hoewel het zwaartepunt van de buien zich in Nederland vooral richtte op het glastuinbouwgebied in Zuidoost-Brabant, werd de Belgische fruitsector in het hart geraakt. In de fruitteeltregio rondom Sint-Truiden zijn veel hardfruitpercelen verhageld, maar ook kersenpercelen moesten het ontgelden. Een windhoos vanaf Sint-Truiden heeft in oostelijke richting een 6 kilometer breed spoor van vernieling achtergelaten. Bomen werden ontworteld en overkappingssystemen zijn compleet vernield. Ook de kersenkappen van Pcfruit liepen schade op. De Belgische telers doen een beroep op het Rampenfonds om de schade te verhalen (zie filmpje op RobTV). Kijk videomateriaal op de Facebook-pagina van de Belgische Boerenbond. Op de Facebook-pagina van de nieuwssite Vilt.be is een fotoreportage te zien. Ook in diverse uitzendingen van TV Limburg kunt u een indruk krijgen van de schade in de streek.



Terwijl in Belgiƫ nog overlegd wordt over de inrichting van een Rampenfonds hebben de Duitse en Franse regering al geld toegezegd na eerdere wateroverlast. Ook in Nederland hopen ondernemers op noodgeld van de regering. De schade wordt immers mogelijk niet vergoed door de reguliere verzekering omdat er extreem noodweer betrof. In een reactie aan Nieuwe Oogst laat staatssecretaris Martijn van Dam weten dat ondernemers niet hoeven rekenen op financiƫle steun van de overheid. Ondernemers kunnen zich indekken via de Brede weersverzekering die de overheid subsidieert. Om de getroffen telers een hart onder de riem te steken brengt Van Dam woensdag 29 juni een bezoek aan telers in Limburg om daar de schade als gevolg van de extreme regenval te bekijken.



Bron: NFO
Publicatiedatum: