Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Paprikaprijs omhoog door slechte zetting

Tholen - De Europese paprika-prijzen zijn behoorlijk opgelopen. Een slechte zetting zorgt voor een tegenvallende productie. Telers verwachten dat de aanvoer tot en met week 28 laag blijft.

Het onvoorspelbare paprikaseizoen 2016 kent een nieuwe piek. De krappe aanvoer zorgt momenteel voor hoge prijzen. Op de klok bij ZON vanochtend voor grof 2,20 voor rood, 2,70 voor groen, 1,80 voor oranje en 1,85 bij geel. Bij BelOrta gaan de prijzen nog verder omhoog. Daar wordt voor groen 2,80 betaald, voor rode paprika's 2,10 en voor geel product 1,90.

Ook in Spanje worden goede prijzen betaald. In Murcia stond de teller vanochtend op 1,16 tot 1,30 – en dat is voor Spaans product niet onaardig. Marktanalisten verwachten dat de Spaanse telers daardoor uit de kassen zullen halen wat ze kunnen, waardoor het exportseizoen mogelijk ook eerder ten einde loopt. Daarbij speelt ook de vroege start van het seizoen: 20 dagen eerder dan normaal. Ook het Spaanse seizoen is onregelmatig geweest. De afgelopen weken was er tekort op de markt: met 30% minder paprika-aanvoer was de prijs prima en vorige week werd er 1,80 betaald. De telers hebben toen flink wat paprika's groen geoogst omdat de prijs daarvan goed was.

Vanuit Israël komt geen product meer de Europese markt op. De telers daar hebben dit jaar minder volume geproduceerd en hebben vooral op de lokale markt een goed seizoen achter de rug, maar momenteel is de kwaliteit van de producten niet geschikt meer voor export. De raskeuze en de hitte zorgt voor een beperkte houdbaarheid.



De totale paprika-export tot en met week 21 loopt voor op vorig jaar (cijfers GroentenFruit Huis)

Met deze prijzen kan er in Nederland in ieder geval wat ingelopen worden op het seizoen dat vooral voor oranje paprika's niet al te best was. Opvallend is dat er aan de Limburgse klok veel verschillende klanten te vinden zijn die inkopen. "Het gaat niet om 1 of 2 partijen die een tekort hebben in het programma, maar om een geheel tekort aan product."


Foto van Twitter. De Franse supermarkt Carrefour kiest voor duo-verpakkingen met groen-geel product. In de handel wordt gesproken over een tekort aan rode paprika's uit Murcia. Oorzaak ligt in het oogsten van groen product vanwege de prima prijzen voor groen.

Slechte zetting
Oorzaak van de hoge prijzen is de lage beschikbaarheid van Nederlands product. De oorzaak daarvan is weer de slechte zetting van zes weken geleden. Het natte en donkere weer, gecombineerd met lage temperaturen zorgde voor lastige teeltomstandigheden. Telers verwachten dat er de komende weken nog weinig paprika beschikbaar zal komen en de productie zelfs nog iets terugloopt.