Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Achterblijvende productie, mondiale omzetverdubbeling verwacht

"Nederlandse bio-omzet naar 1,5 miljard euro in 2020"

De markt voor biologische voeding is een nichemarkt met veel potentieel om door te groeien. De groei is echter gelimiteerd doordat de productie vooralsnog achterblijft. Hierdoor bestaat de kans dat vraag en aanbod te ver uit elkaar gaan groeien waardoor de factor prijs als rem op de groei zal werken. Dit blijkt uit een analyse van de economen van ABN Amro.

Vorig jaar hebben de consumenten ongeveer 1,1 miljard euro uitgegeven aan biologische producten. Biologisch was daarmee goed voor een kleine 3 procent van het totale budget voor voeding. En hiermee houdt het volgens de analisten zeker niet op: "Wij verwachten dat de uitgaven aan biologisch voedsel in Nederland de komende vijf jaar met gemiddeld 7 procent per jaar zal blijven toenemen in de richting van 1,5 miljard euro in 2020. Hiermee ligt de gemiddelde groei 2 procentpunten onder het groeipad van de afgelopen jaren, maar in absolute bedragen is de stijging groter. Het totale marktaandeel van biologisch zal door deze stijging groeien van circa 3 procent nu tot 5 procent in 2020."



Niet alleen op de binnenlandse markt, maar zeker ook in de landen om ons heen zal de vraag naar biologisch voedsel de komende jaren blijven stijgen. Om het voor primaire producenten aantrekkelijk te maken om over te schakelen naar biologisch en daarmee het belang te vergroten zal er ook vanuit de Nederlandse overheid stimulering gericht op deze omschakeling en op het accent aan de vraagzijde nodig zijn. Naast stimulering vanuit de overheid hebben ook verwerkings- en handelsbedrijven een voorname rol in de verdere groei van biologisch. Door het aangaan van langjarige relaties op basis van contractafspraken kan er levenszekerheid geboden worden aan biologische landbouwbedrijven. Dit verhoogt waarschijnlijk de populariteit en daarmee wordt ingezet op verdere groei.

Klik hier om meer te lezen in de analyse.
Publicatiedatum: