Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Snelle uitbreiding Tango mandarijnen

De productie van de Tango easy-peeler neemt door heel Australië in rap tempo toe. De late mandarijn is ontwikkeld door de Universiteit van Californië en is ook in andere citrus telende landen in opmars. De universiteit heeft onder de naam Tang-gold en het PBR nummer 5217 het kwekersrecht op deze mandarijn. Het Australische bedrijf Nu Leaf IP heeft in de regio's van Australië en Nieuw-Zeeland de exclusieve licentie om deze variëteit te mogen telen.


De Tango-mandarijn is bekend om zijn smaak en het feit dat hij onder alle teeltomstandigheden pitloos is. Omdat de mandarijn steriel is, wordt voorkomen dat via de plant zaden in aangrenzende aanplantingen terechtkomen. "De Tang-gold-mandarijn is erg productief en heeft een buitengewone smaak," zegt Matthew Cottrell van Nu Leaf IP. "Er zijn al ongeveer 50.000 bomen aangeplant in Australië en dat aantal zal in de komende paar jaar verviervoudigen." De oudste Tang-goldbomen zijn nu bijna vijf jaar oud.


DE Tango gold--variëteit is in juli klaar voor de oogst.

Tang-gold-mandarijnen komen via een aantal bevoegde handelaren en importeurs in de binnenlandse en overzeese markt terecht. Freshmax Australia, Global Produce Solutions en Fruitico zijn een aantal van de bedrijven die zijn betrokken bij het op de markt zetten van de Tang-gold. "Consumenten hebben laten weten wat hun voorkeur heeft en wij streven ernaar om te leveren waar ze naar vragen," aldus Matthew.

Als de volumes aan tang-gold eenmaal groot genoeg zijn, worden ze conform de markttrends ook op de Europese, Amerikaanse en Aziatische markt gebracht.

Concurrerende variëteiten

Door middel van de licentie voor de Tang-gold-variëteit in Australië krijgt Nu Leaf het exclusieve recht om de Tango-mandarijn te telen en om te handelen in middelen om de variëteit te verspreiden. In sommige situaties mag ook gehandeld worden in variëteiten, die niet duidelijk zijn te onderscheiden van de Tang-gold.

Nu Leaf is op de hoogte van andere concurrerende variëteiten op de Australische markt die op een vergelijkbare manier als de Tang-gold zijn ontwikkeld. Als exclusieve rechthebbende partij moet het bedrijf waakzaam zijn ten opzichte van deze variëteit. Het bedrijf adviseert telers daarom om voorzichtig te zijn als er nieuwe variëteiten worden overwogen.


Daisy SL

Andere variëteiten

Nu Leaf IP heeft zich gespecialiseerd in pitloze mandarijnen. De Gold Nugget-mandarijn wordt in Australië en Nieuw-Zeeland al commercieel in productie genomen. Binnenkort komen daar de nieuwe variëteiten Daisy SL en Kinnow LS bij, die later dit jaar uit quarantaine worden vrijgegeven. Net als de Tango zijn deze variëteiten ontwikkeld door de universiteit van Californië. Ook zijn ze pitloos en hebben ze uitstekende eetkwaliteiten.

Meer informatie:
Matthew Cottrell
Nu Leaf
Tel: +61 438 594 010
Email: matthew@nuleafip.com
Publicatiedatum: