Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fruit blijft minimaal drie dagen vers in kartonnen trays

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat fruit langer vers blijft in trays van golfkarton dan in herbruikbare plastic trays (RPC's). Bovendien wordt ook het risico op besmetting met micro-organismen aanzienlijk verminderd.

Het onderzoek, dat uitgevoerd werd door de Universiteit van Bologna, stelde vast dat de kwaliteit van fruit verpakt in kartonnen trays beter behouden bleef en dat de producten langer bewaard konden worden, waarbij het risico op kruisbesmetting met microben sterk verminderd was. Hierdoor neemt de kans op voedselvergiftiging af, kan het fruit langer bewaard worden en blijft de versheid, geur, uiterlijk en smaak van het fruit eveneens beter behouden. 

Microbiologische besmetting van groenten en fruit is een bron van zorg voor retailers en kan gevaar opleveren voor de voedselveiligheid of de houdbaarheid van het product aantasten. In beide gevallen kan de verpakking van cruciaal belang zijn.




Het onderzoek, dat geleid werd door Rosalba Lanciotti, onderzocht de uitwisseling van microben tussen het product en de verpakking. De studie richtte zich met name het effect van verschillende verpakkingsmaterialen op kruisbesmettingen. Uit de bevindingen bleek dat er belangrijke verschillen zijn tussen de microbiologische kwaliteit van AGF verpakt in plastic of kartonnen kratten.

De onderzoekers verpakten perziken in een plastic en kartonnen tray, beide besmet met bacteriën. Vervolgens werd onderzocht in welke mate de micro-organismen overgebracht werden op het fruit. Het in plastic trays verpakte fruit raakte 48 tot 72 uur eerder besmet dan het fruit in de kartonnen trays. Alle perziken werden eerst met kraanwater gewassen, gesteliriseerd met een zoutoplossing, gespoeld en aan de lucht gedroogd alvorens ze voor het onderzoek gebruikt werden. Ook bijkomende factoren, zoals bewaartemperatuur, werden in beschouwing genomen. Uit de proeven bleek dat de overdracht van micro-organismen lager was bij fruit dat verpakt was in kartonnen trays. 

De proeven wezen eveneens uit dat bij bewaring bij hoge temperaturen, 95% van de perziken in plastic trays na 48 uur besmet raakten met E.coli. Bij verpakking in kartonnen trays kwam de besmettingsgraad in geen enkel geval boven de 25% uit, terwijl de perziken aan dezelfde hoeveelheden micro-organismen werden blootgesteld.

Onderzoeker Jan Gramsma legt uit dat de testen bewijzen dat verpakken in golfkarton hygiënischer en veiliger is. "Zowel de Europese Voedselveiligheidsdienst als het Amerikaanse Centrum voor Ziektebestrijding zijn van mening dat verse groenten en fruit de oorzaak van voedselvergiftiging kunnen zijn. Tot dusver hadden we geen onomstreden bewijs dat verpakking hierbij een rol speelde. Onze boodschap aan retailers is dan ook duidelijk: karton houdt AGF vers en veilig," aldus Gramsma.

Het onderzoek sluit aan bij overige bezwaren die er onlangs geuit zijn over de hygiëne van plastic trays. De Universiteit van Arkansas toonde aan dat industriële reinigingsprocedures van RPC's ontoereikend waren omdat bacteriën zich ophopen in scheuren en naden waardoor de trays lastig te ontsmetten zijn. 


Voor meer informatie:
Nathalie Schneegans
Communications Director
Tel: +32 2 6500832
Publicatiedatum: