Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Romain Cools, Belgapom:

"Schade aardappeloogst niet in te schatten voor gans België"

Tholen - In diverse media gaan verhalen over grote oogstverliezen in de Belgische aardappelsector door de hevige regenval. "Toch kan er nog geen percentage aan worden gehangen, men is nog druk bezig met de totale schade-inventarisatie. Het is onmogelijk in te schatten voor het ganse land, want het verschilt per regio en zelfs per perceel. Bij groenten is die indicatie veel sneller gemaakt. Gelukkig is er nog geen paniekreactie in de aardappelsector, behalve dan bij de telers die flink zijn geraakt", vertelt Romain Cools van Belgapom. "Met name bij Antwerpen, De Kempen, Limburg en Noord-Oost-Vlaanderen is de schade algemeen groter dan in andere regio's, waar de schade eerder lokaal is."

Ziektedruk

"Momenteel zijn er drie zaken die spelen: allereerst zijn er percelen of stukken ervan die zijn afgeschreven omdat er te lang water op heeft gelegen. Wat de effectieve schade zal zijn, zal pas later bekend worden. Daarnaast heerst er ongerustheid over hoe hoog het drogestofgehalte bij de oogst van de nieuwe aardappelen zal uitvallen. We hebben nog enkele weken te gaan, dat wordt dan duidelijker. Door de regen is de ziektedruk van phythophthora sterk aanwezig. Niet alle percelen kunnen even goed worden behandeld."



Beter weer op komst

"De komende weken wordt goed groeiweer verwacht: droog en rond de 20 graden", dus alles kan er over een tijdje anders uitzien. Er was een areaalsuitbreiding van 15% in Vlaanderen berekend, maar door de uitzonderlijke regenval zal er waarschijnlijk geen excessieve oogst komen dit seizoen. De vraag is ook: zullen we deze wel nodig hebben? Voor wat betreft de vrije markt zou een overgrote grote oogst een minder goede invloed kunnen hebben. Dit staat natuurlijk los van het feit dat voor de telers enorm zijn getroffen."

Geen spannende weken meer
"Wat de oude oogst betreft zullen de komende weken niet echt spannend worden", verwacht Romain. Van een aantal variƫteiten, zoals Challenger en Fontane is er nog maar een beperkt aanbod voor de vrije markt. De industrie heeft zich goed ingedekt. Van Bintje is er nog voldoende aanwezig, de vraag naar dit ras is lager geweest. Nu het einde nadert, staat de kwaliteit ook onder druk. Er zijn niet zo veel transacties meer."
 
Voor meer informatie:
Romain Cools
Belgapom
T +32 (0)9 339 12 49
www.belgapom.be