Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Komende weken meer Costa Ricaanse ananas verwacht

Veel bedrijven in Centraal- en Zuid-Amerika exporteren hun producten naar de VS en Europa. Veritas Tropicals in Costa Rica exporteert zijn ananas echter naar Turkije en een aantal nabij gelegen landen, zoals Georgië, Armenië of Azerbeidzjan. Sinds kort exporteert het bedrijf ook naar Rusland en Litouwen. "We hebben ons gespecialiseerd in langdurig transport," zegt Alonso Sánchez Salazar van Verita Tropicals.



Het bedrijf werd opgezet in 1997 en vermarkt ananas van kleine en middelgrote telers op basis van jaarcontracten. Het hoofdkantoor bevindt zich in Istanbul, waarvandaan alle logistiek en distributie naar de nabijgelegen markten wordt georganiseerd. 

De ananasmarkt in Turkije is niet erg actief. In verband met de zomer is er momenteel een overschot aan binnenlandse producten, die de plek innemen van de zogeheten exotische producten. Daarbij vindt momenteel de ramadan plaats, wat een belangrijke invloed heeft op het koopgedrag van de consument.

Het Russische embargo heeft een enorm effect gehad op de vooruitzichten van Verita Tropicals. Volgens Alonso vraagt Rusland met name later in het jaar om veel fruit. "Op dit moment zijn we ons aan het voorbereiden om daar naartoe te exporteren. Dit houdt onder andere in dat we certificaten en andere vergunningen moeten vernieuwen," legt hij uit.

Deze week begint ook de natuurlijke bloeiperiode. "Dit jaar wordt het grootste deel van het natuurlijke fruit verwacht in de weken 25, 26 en 27," aldus bedrijfstechnicus Marco Soto Valverde. Wegens de weersomstandigheden van februari zijn de ananasplanten aangetast. Hierdoor moest het fruit eerder dan gepland worden geoogst. Hierdoor is het fruit ook groter dan normaal, waardoor er meer volume beschikbaar is voor export. Afhankelijk van de markt kan dit in dit seizoen leiden tot een overschot aan grote maten en daarmee een afname in prijzen.

In dit seizoen zal de landbouwsector deelnemen aan de binnenlandse markt van Costa Rica. Dit zal ertoe leiden dat het exportvolume aan fruit van deze maten niet zo groot is als in voorgaande jaren.


De productie is verder ook beïnvloed door de huidige weersomstandigheden. Op dit moment is er meer sprake van ziektes en ongedierte wegens de hogere vochtigheid. Dit is volgens Alonso ontstaan door de komst van het regenseizoen in het land.


Meer informatie:
Alonso Sánchez Salazar
Verita Tropicals Costa Rica S. A.
Ciudad Quesada, San Carlos, Alajuela. Costa Rica
T: +506 8992 8999
E: info@verita.cr
www.verita.cr
Publicatiedatum: