Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fruit 4.0: De vruchten van meer technologie

Fruittelers kunnen nog veel winst behalen met de introductie van ICT en nieuwe technologieën in de fruitteelt. Datamanagement is de smeerolie om dit vliegwiel in beweging te krijgen. Dit is de belangrijkste conclusie uit het rapport Fruit 4.0: de vruchten van meer technologie. Het rapport toont daarnaast in een roadmap welke stappen spelers in de keten hiervoor moeten maken.



Fruitteelt en keten vragen om betrouwbare en actuele informatie
Het produceren van fruit kan tegenwoordig niet meer zonder betrouwbare en actuele informatie. Fruitbedrijven worden gemiddeld groter, ketens worden flexibeler en stellen meer klantspecifieke eisen, de markt vraagt gedetailleerde informatie over het teeltproces en ook voor regelgeving en certificering moeten veel data worden uitgewisseld. Deze ontwikkelingen stellen steeds hogere eisen aan het informatiemanagement van fruittelers.

Daarnaast zijn de ontwikkelingen op het gebied van internet, sensoren, drones en robots in een stroomversnelling gekomen. Ondanks de veelbelovende technologische ontwikkelingen en de toenemende behoefte aan informatie blijven de automatisering en digitalisering in de fruitsector achter ten opzichte van andere agrarische sectoren.

Voor de Nederlandse Fruittelers Organisatie, FME, Fedecom en het team Tuinbouw Digitaal was dit de aanleiding om aan Wageningen UR (LEI en PPO) te vragen om een roadmap voor automatisering en digitalisering in de Nederlandse fruitteelt te ontwikkelen. Deze roadmap is maandag 27 juni in het Hortiversum in Zoetermeer aan de sector gepresenteerd.

De ontwikkeling van de roadmap is gefinancierd door de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Tuinbouw Digitaal.



Roadmap: ontwikkeling langs vier thema's
In de roadmap zijn vier thema's benoemd waarbinnen toepassingen kunnen worden ontwikkeld die op korte termijn (tussen nu en 3 jaar) tot op lange termijn (meer dan 10 jaar) in de keten geïmplementeerd kunnen worden.
 
1. Management en (big) data; Dit thema omvat het verwerken en analyseren van allerhande informatie tijdens de teeltcyclus. Toepassingen zijn gericht op betere managementinformatie voor teelt, bedrijfsvoering en keten. Daarmee kan gestuurd worden op het steeds verder optimaliseren van de inzet van arbeid en productiemiddelen en het steeds beter afstemmen van teelt en kwaliteit met de keten.
 
2. Waarneming en detectie; Dit thema omvat het geautomatiseerd, gestructureerd en tijdig verzamelen van precieze informatie tijdens de teeltcyclus. Daarmee is de teler in staat om indien nodig tijdig in te grijpen en beter te plannen. Dit kan de efficiëntie verhogen en het gebruik van middelen terugdringen.

3. Hightech voor de boomgaard; Dit thema omvat diverse machines en robots die in toenemende mate handelingen in de boomgaard kunnen verrichten. Daarmee is de teler in staat het gebruik van middelen te verminderen, de kwaliteit van het fruit te verhogen en kosten te verlagen.

4. Hightech voor de keten; Dit thema omvat het ontwikkelen van toepassingen die telers en ketenpartners helpen om betere producten te leveren, derving te verminderen en onnodige kosten tussen oogst en afzet van het product te voorkomen. Zo nemen de efficiëntie en het rendement van de keten toe en levert de keten een beter product aan de consument.



Het volledige rapport is hier te downloaden.

De sector is aan zet
Na de overhandiging van het rapport is door fruittelers, onderzoekers, en vertegenwoordigers van handelsorganisaties en technologiebedrijven gesproken over de implementatie van de uitkomsten van het rapport. Om een volgende stap te kunnen zetten wordt gewerkt aan een projectvoorstel dat zal worden ingediend bij de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.
Publicatiedatum: