Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vraag naar kiwi's geeft Nieuw-Zeelandse export een boost

In de maand mei nam in Nieuw-Zeeland het handelsoverschot toe vanwege de toenemende Chinese vraag naar hout en de groeiende internationale vraag naar kiwi's, waardoor de export flink steeg. 

Het handelsoverschot bedroeg in mei €227 miljoen en overtrof hiermee de prognose van Reuters van €104 miljoen, maar blijft iets achter bij dat van mei vorig jaar toen het handelsoverschot €233 miljoen bedroeg. De export steeg met 5,1% naar €2,9 miljard. De import nam met 5,7% toe naar €2,7 miljard, meldt het Bureau voor de Statistiek in Nieuw-Zeeland.

De gestegen vraag naar hout vanuit China bedroeg €31 miljoen ten opzichte van mei vorig jaar. De export van kiwi's naar China en Europa steeg eveneens. Er werden bovendien grotere volumes appelen naar de Verenigde Staten geëxporteerd.

De cijfers dateren van voor de uitkomst van het Britse referendum, die tot grote onzekerheid op de financiële markt heeft geleid. De Nieuw-Zeelandse minister van Handel, Todd McClay, heeft inmiddels gesproken met zijn Britse en Europese collega's om handelsbelangen van zijn land veilig te stellen.

Op 27 juni laten de handelscijfers zien dat de groei van de Britse export achterblijft bij die van de overige EU-landen. De export nam tot 31 mei met 6,9% toe naar €1 miljoen ten opzichte van een toename van 10% naar €3,5 miljard in de EU.

De import in het Verenigd Koninkrijk steeg met 6,4% naar €900 miljoen ten opzichte van een stijging van 5,6%, in de EU, naar €6 miljard. Het Verenigd Koninkrijk is de op vier na grootste exportmarkt voor Nieuw-Zeeland en laat Japan achter zich, €1,9 miljard, maar is belangrijker dan Zuid-Korea met een waarde van €1 miljard. Het Verenigd Koninkrijk is de tiende belangrijkste importmarkt na Maleisië met een waarde van €1 miljard en groter dan Frankrijk, met een waarde van €850 miljoen.

Het jaarlijkse handelstekort van Nieuw-Zeeland bedroeg €2,3 miljard en was lager dan geraamd vanwege een exportstijging van 1,7% naar €31,6 miljard en een importstijging van 3,7% naar €1,8 miljard.
Publicatiedatum: