Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ravage in Brabantse glastuinbouw

Tholen - Het is een slagveld op diverse Brabantse glastuinbouwbedrijven. Het noodweer gisteren heeft kassen zwaar beschadigd. "Bij de meeste bedrijven zal de teelt gestopt moeten worden", schat paprikateler Wim van den Boomen in. ZLTO schat de totale schade op 100 hectare.





Niet eens hagelstenen, maar ijsballen kwamen gisteren uit de Brabantse lucht. Een supercel, een enorm zware onweersbui, beschadigde auto's, huizen, straten en tuinen. Ook de glastuinbouw in de regio is enorm hard geraakt. Wim van den Boomen van Kwekerij 't Vlaske: "Mijn eigen kas is zwaar beschadigd. En het is op veel plekken hetzelfde. Een ravage. Bij de meeste bedrijven zal de teelt gestopt moeten worden."

Ook de Somerse vestigingen van Greenco is zwaar getroffen. Op foto's is het verwoestende effect van de hagel te zien. Wij zijn genoodzaakt de teelt te vernietigen."We zijn druk bezig met de inventarisatie en het maken van een plan de campagne", vertelt Yvonne Vanlier van Greenco. 'We doen er alles aan om de schade voor onze medewerkers en klanten zo beperkt mogelijk te houden. De verbondenheid is enorm en we zijn ervan overtuigd dat we door samenwerken dit te boven komen." Inmiddels is duidelijk dat de totale teelt van 14 ha als de kassen als verloren moeten worden beschouwd.






Ook de kassen van Van Gog Kwekerijen in Heusden zijn totaal vernield. Het bedrijf heeft ook kassen in Helmond en Deurne. In totaal 28 hectare aan kassen, waarvan nu zo'n 20 hectare kapot is. "In Deurne en Asten zijn de kassen honderd procent vernietigd. Glas, leidingen, schermen, elektrische apparatuur en verwarmingssystemen, alles is kapot", zegt Marion Leenders-Van Gog tegen Peelbelangonline.



Telers zijn momenteel druk met de inventarisatie van de schade. ZLTO-voorzitter Karel van Deursen schat de omvang op zeker honderd hectare in de regio Asten. Hij kan aan Omroep Brabant nog geen precies schadebedrag noemen, maar hij gaat ervan uit dat het om vele miljoenen gaat. Om hoeveel bedrijven het totaal gaat is ook bij Van den Boomen nog niet duidelijk. "Maar overal in de regio Asten, Someren en Deurne is het raak. De glastuinbouw, maar ook de vollegrondsbedrijven en rundveehouderijen."

Een van die vollegrondsbedrijven is bio-tuinbouwbedrijf De Braok in Mierlo. Hij heeft het zwaar te verduren gekregen. Jan van Lierop geeft aan dat zijn biologische kwekerij er middenin zat. "De schade is heel erg groot. Vooral in de bleekselderij, Chinese kool, venkel en prei heeft de hagel schade veroorzaakt. Er is zo'n 25 tot 30 hectare flink beschadigd geraakt, schat ik." Dit is ongeveer een kwart van het totale areaal.

ZLTO is de schade aan het inventariseren en is beschikbaar voor vragen, adviezen of het melden van schade (hier).