Het fruit dat het meeste succes had was de Coscia-peer, die via handelaren over heel Italië werd verspreid. Een groot deel van het areaal in dit gebied is in de loop der jaren overgeschakeld naar citrusteelt, maar nog steeds is een deel hiervan gereserveerd voor de productie van dit perenras.
De productie van de overgebleven boomgaarden voor Coscia-peren is voornamelijk gericht op niche-markten ondanks dat er in andere gebieden in Spanje en Italië vergelijkbare variëteiten worden geteeld. Er zijn ongeveer 50 lokale telers in de vallei en nog eens 50 in de rest van de Ribera-omgeving. De boomgaarden hebben een areaal van gemiddeld 1 tot 3 hectare.
Coscia-peren hebben een zoete, subtiele smaak en sappig, lichtelijk korrelig vruchtvlees. "Het is een erg vroege variëteit, waarvan de oogst in het begin van juli begint en tot eind augustus aanhoudt. Soms is het fruit nog in september verkrijgbaar. Het fruit is middelgroot met een kleur die varieert van lichtgroen tot tinten rood. Als hij rijp is, is hij geel, " zegt Giovanni Martorana van Società Agricola Val Di Verdura.
De peren moeten verschillende behandelingen met gewasbeschermingsmiddelen ondergaan, waardoor de productiekosten vrij hoog zijn. "De bomen hebben geen stabiele productie en hebben bestuivers nodig, omdat het een steriele variëteit is. De bestuiving wordt voornamelijk uitgevoerd door middel van bijen en andere insecten. De volumes zijn klein en het is echt een probleem om fruit te telen dat perfect is."
"Onze peren zijn erg populair. Dit geldt vooral voor Lombardije, Liguria, Toscane en Rimini. In andere streken zijn ze minder in trek omdat ze vaak verward worden met Spaanse peren of omdat ze moeten concurreren met lokaal geteelde grotere peren, zoals in Noord-Oost Italië."
"Om aan de online vraag te voldoen heeft ons bedrijf kratten geïntroduceerd met 2 of 4 trayliners die ieder 24 peren bevatten. Dat zorgt in totaal voor 48 of 96 peren per krat. De peren zijn het lekkers als ze volledig rijp zijn."