Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minder appelen verhandeld op de wereldmarkt

Bij appelen gaat het verkoopseizoen 2015/16 langzaam ten einde, waarbij er in de wereldwijde handel geen sprake zal zijn van een verkooprecord. Dat heeft het Ministerie van Landbouw van de VS (USDA) nog in december 2015 geprognosticeerd. In het actuele rapport van juni werd de prognose echter nog verder naar beneden gecorrigeerd.

USDA gaat weliswaar nog steeds uit van een lichte stijging van de wereldwijde appelteelt, namelijk met 0,6% naar 76,9 miljoen ton ten opzichte van recordseizoen 2014/15. De vraag naar importappelen vanuit enkele landen heeft zich echter zwakker ontwikkeld dan verwacht. Zo zouden de belangrijke importlanden in 2015/16 bijna 6,0 miljoen ton appelen importeren; dat is 3,4% minder dan in december werd verwacht en 1,9% minder dan in het voorgaande seizoen.

Rusland voert minder in
Een reden hiervan is de zwakkere vraag naar appelen vanuit Rusland, wereldwijd nog steeds de grootste appelafnemer. Het invoerembargo tegen westerse landen, de waardevermindering van de roebel en de dalende koopkracht hebben het binnenlands verbruik en daarmee ook de behoefte aan importwaren merkbaar verkleind. Het USDA gaat er vanuit dat de Russen met 725.000 ton zo'n 11% minder appelen in zullen voeren dan in 2014/15. Twee jaar geleden lag de import van het land nog op 1,25 miljoen ton. Voor de EU wordt - vergeleken bij het lage niveau in 2014/15 - een importtoename van 21 % naar 485.000 ton geprognosticeerd. Vergeleken bij de import in eerdere jaren is dat echter een beneden gemiddeld niveau.

Wat betreft de wereldwijde appelexport 2015/16 raamt USDA een daling van 4% naar 6,27 miljoen ton. In december 2015 gingen zij nog uit van een recordexport van bijna 6,7 miljoen ton. De exporthandel in de Verenigde Staten zelf is echter merkbaar afgezwakt. De exportverkoop van appelen uit de VS zal vergeleken bij 2014/15 met bijna een kwart dalen en met 780.000 ton naar het laagste niveau sinds zes jaar zakken.

Bron: AgE
Publicatiedatum: