Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Leonard Kampschoer, FruitMasters:

"Goede toekomst voor kersenteelt, mits overkapt"

Tholen - Het natte weer heeft grote gevolgen voor de productie en consumptie van aardbeien, kersen en houtig kleinfruit. "We hebben dit voorjaar een heel goed kasseizoen gehad, maar de start van het buitenseizoen van de kersen en aardbeien is niet goed geweest. Anderhalve week terug hadden we de kick-off van ons kersenseizoen en het heeft sindsdien alleen maar geregend, dat heeft de buitenteelt geen goed gedaan", vertelt commercieel directeur Leonard Kampschoer van FruitMasters.


Leonard Kampschoer en Kees de Kat

Kersen
"De buitenteelt is is in de problemen en zelfs de overkapte teelt heeft schade van de langdurige regen. Daarnaast verkoop je met slecht weer minder kersen. Zie de traditionele stalletjes langs de weg, waar de consumenten met slecht weer ook niet komen. Ook voor de kwaliteit van de kersenteelt in Nederland en België is het funest. Door de regen zijn er veel kersen gesprongen, voor de wat latere kersen Kordia- en Regina van de overkapte teelt moet de regen niet langer aanhouden, anders gaan die er ook aan", vervolgt Leonard. "De verwachting is wel dat doordat veel kersen weggevallen zijn, de prijzen op een hoog niveau zullen blijven."



Ook bij FruitMasters breidt het kersenareaal jaarlijks uit. "De Nederlandse kersenteelt heeft een goede toekomst, mits overkapt. Voor de kersen die niet overkapt zijn - en dat zijn er nog genoeg in Nederland - is het risico gewoon te groot. Dat blijkt de afgelopen jaren wel, waarin de regen- en hagelschade toch groot is geweest. Dan is het hopen op een meevaller, waarin geld gebeurd kan worden. De investering in de overkapte teelt is groot, maar loont zich wel."



Aardbeien
"Ook in aardbeien zien we grote prijsverschillen tussen de stellingen- en buitenteelt. De Prestige-aardbeien worden al de hele week voor 1,50 - 1,70 euro verkocht, terwijl de prijs van de buitenteelt rond de euro bungelt. Er zit een groot verschil in de houdbaarheid van het zachtfruit en dat resulteert in deze grote prijsverschillen", concludeert Leonard. "Het blijkt maar weer dat de koude grondteelt steeds moeilijker wordt. Dat is ook de reden van de slag, die wij in de stellingteelt gemaakt hebben."



Houtig kleinfruit
Ook het houtig kleinfruit heeft last van de weersomstandigheden. "De rode bessen doen het vrij goed. Momenteel hebben we een beetje last van de Portugese concurrentie, maar de bessen wordt voor 150 gram van €1,00 tot € 1,60 betaald en er is een goede vraag naar van de binnenlandse markt en de exportmarkten. Blauwe bessen zitten nu naar de overgang van het importseizoen naar Nederlands product. Omdat er geen import-blauwe bessen beschikbaar zijn, schiet de prijs omhoog naar een niveau van 2 euro per doosje. De aanvoer van bramen is in volle gang met een prijsniveau rond de 1,10 euro per doosje. De frambozenmarkt heeft onder druk gestaan, ook kwalitatief. Het weer is te lang slecht geweest. Met goed weer verkoop je nou eenmaal het drievoudige", concludeert de commercieel directeur.


De vernieuwde Prestige-lijn van Fruitmasters

Appelen
"Het appelseizoen loopt nu af voor de Elstar en de clubrassen. We hopen de komende twee maanden actief met Jonagold de markt te bedienen. Traditioneel is er druk vanuit Oost-Europa met deze appelen, maar omdat de andere rassen aflopen, zien we ruimte voor het late seizoen. Het wordt onderhand tenslotte ook tijd dat de telers hiervoor een goede prijs uitbetaald krijgen", besluit Leonard.

Voor meer informatie:
Fruitmasters
Leonard Kampschoer
lhm.kampschoer@fruitmasters.nl
www.fruitmasters.nl